25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Радев: Няма как 8 самолета F-16 да струват по-малко от 3 млрд. лв.

Снимки: интернет
„Ако искаме новите американски изтребители F-16 да летят в България и да разполагат с обучени пилоти и техници, оборудване за поддръжка и въоръжение, цената за 8 самолета е 3 млрд. лева и няма как тя да бъде по-малка“, каза президентът Румен Радев в коментар на новината от САЩ, че са одобрили евентуална покупка на втора партида изтребители.
„Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор за следващите 8 самолета F-16, те ще дойдат през 2027-2028 г. Това означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма. Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към въздушния си суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО и да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена“, заяви Радев, цитиран от БНТ.
Президентът припомни защо през 2016 г. е наложил вето на решението на парламента за закупуването на първите осем F-16.
„Не заради самолета. Той ни предоставя прекрасни боеспособности. Наложих вето заради начина, по който беше сключен договор от българската страна. Тогава казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше за тези 8 самолета, за да могат да бъдат експлоатирани по нормален начин и да имат реални способности, беше 3 млрд. лв. Българското правителство взе решение да ореже безобразно пакета и да го сведе до 2,1 млрд. Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда лв.
Убеждаваха ви, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин. Отново е 3 млрд. лв. предложението и няма как да бъде. Ако искаме този самолет да лети в България, да има оборудването, с въоръжение и обучение на летците и инженерния състав, това е цената – 3  млрд. лв. за втората половина“, подчерта държавният глава.
„Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 милиарда? Дали можем да си го позволим сега с разсрочено плащане, колко време е това разсрочено плащане? Ако може да си го позволи – желателно е да може, защото трябва да имаме пълна ескадрила, как ще стане това? Ако някой продължава да говори, че ще можем да носим бойно дежурство след 2025 г. – той ви лъже. Няма страна, която може да носи бойно дежурство само с 8 самолета“, допълни Радев.
Договорът за покупка на първите 8 самолета F-16 Block 70 беше подписан през 2019 г. Цялата, платена авансово сума по сделката, беше 1,2 млрд. долара.
Източник: investor.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html