17.1 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Русия зове САЩ да не „помпат“ Украйна с оръжия, обещава „доказателства“ за Буча

Василий Небензя, снимки: БГНЕС; Ройтерс
Руското посолство в САЩ призова Вашингтон „да спре да помпа Украйна със смъртоносни оръжия“. „Съединените щати са тези, които провокират все повече и повече жертви“, се казва в изявление на канала „Телеграм“ на посолството.
Дипломатическата мисия смята, че неспособността на киевския режим да осигури правилен контрол и защита на оръжията, е довела до ширещи се спонтанни банди, занимаващи се с грабежи и терор. Обвиненията за военни престъпления, за които се твърди, че са извършени руски военни на територията на Украйна, са част от координирани усилия на западните страни за демонизиране на руските въоръжени сили. Провокацията в Буча е връх на лъжата и цинизма, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.
„Готвим се възможно най-бързо да ги представим пред Съвета за сигурност“, това каза по-рано на извънреден брифинг постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.
На пресконференция в Ню Йорк, свикана от него, руските дипломати показаха видеозаписи от Буча, заснети веднага след изтеглянето на руските войски от града – тела на загинали по улиците няма, предаде БТА. Заснетите украински военни и кметът на града са в приповдигнато настроение, обявяват своята „победа“ и не споменават никакви убийства, отбелязва ТАСС. Небензя посочи, че четири дни след като руските военни са напуснали Буча, там не е имало „нито един признак за жестокости, нито веднъж не е споменавано за тях“.
Небензя каза, че Русия разполага с фактически доказателства за провокации в Буча. „Готвим се възможно най-бързо да ги представим пред Съвета за сигурност“, заяви той. „Видеозаписите, които показах… не дават никакви основания за съмнения, че това е постановка. Ще представим и нови доказателства за това“, допълни той.
На въпрос за необходимостта от независимо разследване Небензя отговори, че така наречените независими разследвания, които многократно са извършвани преди, всъщност не са такива, а са политически мотивирани.
Източник: bnr.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html