15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Социолог: Въпреки ареста, Борисов не успя да получи прилив на симпатия

Снимки: БГНЕС
Арестът и последващите развития всъщност доведоха до известно мобилизиране в ГЕРБ, но не и мобилизация на симпатизиращите на г-н Бойко Борисов. Това каза пред bTV социологът Добромир Живков в коментар за последното проучване на обществените нагласи на „Маркет Линкс“.
„Премиерът Кирил Петков остава най-одобряваният, въпреки че рейтингът му беше позитивен допреди 2 месеца, докато сега всъщност се обръща тенденцията. Все пак 27% от българите изразява одобрение към настоящия премиер“, отчете той.
„Слави Трифонов остава на 3 място. Неговата политиката без публични изяви, само с постове в социалните мрежи, се оказва ключовият момент за загубата на доверие и на позиции, както и на „Има такъв народ“ от електорална гледна точка“, смята социологът.
„Правителството и коалицията до момента успяват да удържат ситуацията. Факт е, че се натрупват редица кризи. Това правителство стартира преди малко повече от 100 дни с много високи очаквания, но съчетаването на кризите с високите очаквания всъщност води до намаляване на доверието и подкрепата за управляващите и по-конкретно в управляващата партия“, обясни Живков.
„Българите вече започват да се притесняват сериозно за своите доходи. Пандемията внесе известна несигурност, но инфлацията и особено войната в Украйна понастоящем са основните фактори за това явление. Народното събрание губи немалка част от доверието, докато правителството, поставено под външно и вътрешно напрежение, също губи доверие с 10% в рамките само на 3 месеца“, отбеляза той.
По думите му доверието към „Продължаваме промяната“ също пада, но въпреки всичко остава политическата сила с най-висока степен на доверие от страна на българските граждани.
„При ГЕРБ има известна мобилизация, но партията е постигнала електоралния си таван и няма на къде да расте, особено след ареста на лидера Борисов и на още двама представители на политическата сила. При „Възраждане“ проучването показва възходяща тенденция, която според социолога се дължи на войната в Украйна и откровената защита на руските позиции от страна на тази партия“, посочи социологът. Той отбеляза, че от електорална гледна точка като потенциал партиите в коалицията по скоро остават относително стабилни с малки изменения.
Източник: frognews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html