14.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Ако Русия бе силна, нямаше нужда от война

Снимки: БГНЕС

Повече от месец бушува войната в Украйна. И един голям въпрос продължава да виси без отговор. Не го дават нито Кремъл, нито – в контекста на българската дискусия – гласовитите привърженици на руската власт у нас. Въпросът е: Кое е това, което си заслужава смърт на десетки хиляди хора и разрушения в цяла европейска държава, на цената на световния ред; кое е нещото, заради което се струва да се поведе война срещу братски (според речта на Путин в навечерието на инвазията) народ; по каква причина той затваря вратата на Русия към Запада, отворена преди 300 години от Петър Велики?

Мизата ще трябва да е твърде висока. Или пък – да иде реч за изключително

посредствена стратегия, неизчислила вредите

Каквото и да е обяснението, през този месец се казаха страшно много неща, оправдаващи “руската гледна точка“. Но нито едно от тях не е вярно. За нито едно войната не си струва:

Русия не може да позволи НАТО толкова близо до границата си. Това е най-безсмислената опорка. С балтийските републики НАТО отдавна е на границата на Русия, на същото разстояние на Украйна с Москва. Чрез Румъния, България и Турция Русия е съседка с пакта и по море. Не по-малко важно е, че практическото членство на Украйна в НАТО винаги е било точно такова, каквото е и сега: Добре дошли сте, ама ще видим.

Любопитен е и фактът, че ако НАТО е на границата с Русия, то

самата Русия е вътре в НАТО – чрез базата в Калининград,

Тя там е установила крилати ракети, изтребители и всичко, както си му е редът. Така опорката увисва и в частта си, че един от враговете ще разположи опасни оръжия непосредствено до другия, който пък не е разположил. Останал съветски след Втората световна война, идеята на Калининград е да държи “под око“ бившите съюзници. 80 години след края на Втората и 30 след Студената на никого не му е хрумнало да прави нова война заради базата там.

Украйна разработва ядрено оръжие, има биологични лаборатории; тях ще атакува Русия. Тези твърдения много приличат на “биологичните оръжия“, заради които САЩ проведоха втората война срещу Ирак. Странно е, че същите хора, тогава изпадащи в ярост срещу САЩ, сега вземат “разкритията“ на Кремъл за чиста монета. По-интересно е как точно някой си представя, че Украйна ще атакува Русия? Нали се обрича на сигурна смърт? Ако пък е с ядрено оръжие, нали ще помете себе си и половин Европа? Биологичното само руски граждани ли ще подбира? Всъщност, ако приемем, че една Украйна разработва биологично оръжие, то възниква въпросът

какви ли биологични оръжия разработва Русия…

Ами Китай? Тях, естествено, никой не напада. НАТО ще атакува Русия, Путин действа превантивно. Тази безпределно глупава опорка е близнак на горните две. Но тя има и чисто българска интерпретация – НАТО щяло да хвърли страни от Източна Европа срещу Русия; и така да се постигнат целите на американци и англичани, които са далеко и ще си гледат кефа, докато ние мрем. Наистина, и такива чутовни умопостроения се ширят в социалните мрежи. Те подминават факта, че ако НАТО нападне Русия, това значи световна война; или пък просто разтурване на НАТО (щом атовете в него си пият уискито, докато магаретата измират, е ясно, че значи разтурване). И в двата случая това противоречи на елементарния интерес на НАТО, на чисто човешките инстинкти. Истината е, че докато 20 години русофилите пацифисти очакват НАТО или друг да нападне Путинова Русия, тя нападна цели две държави – Грузия и Украйна.

САЩ провокират, наливат масло в огъня, те са виновните за войната – в същината е чутовна лъжа. Истина е, че САЩ са стратегически противник на Русия, както и Русия е стратегически на САЩ. Истина е също, че САЩ се стремят да въдворяват приятелски към себе си власти в отделните държави. Подкрепят цветни революции, финансират политици…. В Украйна сега стоят зад Зеленски. Но Русия също се стреми да инсталира приятелски режими, където и както може. Майданът през 2014 г. например бе

срещу кремълската марионетка Виктор Янукович.

Всичко това са обичайни ходове в сблъсъка между големите, които не носят хиляди убити и милиони разрушени съдби. Войната обаче е нещо друго, тя е отвъд червената линия. А отговорността за нея е ясна – на този, която я започне. Впрочем, войната, очевидно е ход на слабия. Силният може да постига целите си без война. Той действа чрез атрактивен жизнен стандарт, изкушава умовете, сърцата…

Слабият няма друго освен танкове

Привържениците на Путин отдавна леят в несвяст мантрата, че стратегическият интерес на САЩ е да предизвикат война в Европа – за да я разделят от Русия. Днес войната е факт. Ако е вярна мантрата, значи САЩ са постигнали интереса си, без да жертват и един свой войник. А проводник е Путин. Поклонниците му го считат за много силен лидер. Но не е.

Щом американците воюваха срещу Ирак, Югославия…, значи и руснаците може да правят каквото поискат. Няма хубава война. Затова стари грешки не могат да оправдаят нови.

Войната започна преди 8 години, нацисти тероризират руското население в Донбас, Путин го защити. Той обаче не струпа армията в защита на Донбас. Не се прицели дори в извоюване на сухопътна връзка с Крим, каквито бяха най-смелите предположения за развоя на конфликта.

Той нападна цяла Украйна!

Най-новата кремълска версия е, че за да се защити Донбас, е следвало да бъде разбита украинската армия из цялата украинска държава. Нима? Не беше ли руската армия най-силната в света? Не може тя да опази един Донбас, без да потопи в кръв Украйна?

Тезата с нацизма и Донбас е най-дискусионна. Абсолютно вярно е, че в Украйна има нацистки елементи. Вярно е, че изстъпления като изгорените хора през 2014 г. в Одеса са неудобни за украинската власт и Запада истини. Те са

лицемерно подминавани

Но всички тия ужаси бяха насърчени от анексирането на Крим и де факто отделянето на Донецк и Луганск с помощта на руски паравоенни. В коя точно държава, на която са й откъснати територии, няма да се появи екстремизъм? Коя точно няма да влезе в гражданска война? Чрез Крим, Донецк и Луганск през 2014 г. Русия внесе дългосрочна нестабилност в завиващата на запад Украйна. Създаде предпоставка за екстремизъм, който сега… “лекува“ с бомби.

Освен това Русия многократно се противеше на опитите на ООН да вкара мироопазващи сили в региона. Украйна винеше Донецк и Луганск в неспазване на Минските споразумения, те пък обвиняваха нея. В тази драма няма невинни.

Русия иска уважение и нов световен ред. Ето това вече звучи искрено! Отдавна Путин каза, че с разпищолването при Горбачов и Елцин е свършено. Иска многополюсен свят. Отдавна каза, че не ще Украйна в западна орбита. Факт е, не бе чут. И щом не става, ето ви! – невинни жертви, разрушения, мъка… – живот, който дори етническите руснаци в Украйна не искат; война, която поколения хора на планетата няма да простят и ще изолира Русия.

В един друг свят би било различно: Кремъл щеше да предложи висок жизнен стандарт, икономическа общност, сигурност, бъдеще…; тъй че самите украинци да се тълпят за емиграция в Русия; през ум да не им минава да тичат подир някакъв си Запад. Но това, наистина, е съвсем, съвсем друг свят.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html