24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

ГЕРБ: Ако управлявахме ние, Митрофанова отдавна щеше да е персона нон грата

Антоанета Цонева, Демократична България, кадър БНТ

Твърденията на премиера Кирил Петков, че “последния път българското правителство е взело решението (б.а. – за американските изтребители F-16) накрак” отхвърлиха днес от ГЕРБ в парламента. “Това са поредните глупости, казани от премиера в опита му да е оригинален, но не му се получава”, каза Христо Гаджев от ГЕРБ.

Има не един, а 4 договора. Те бях подписани през август 2019 г., в следствие на което придобихме първите 8 самолета. Да се говорят подобни глупости е несериозно и бих пожелал на Петков да отиде в министерството на отбраната и да се запознае с експертите. Нека влезе в крак и да избере кой ще води преговорния екип, и да създаде комисията, която ще разгледа предложенията. Ако толкова държи да проведе качествени преговори, нека влезе в крак и да си организира работата, настоя Гаджев.

Неведнъж съм говорил за премиера като за човек без памет, особено по въпроса за РСМ. Сега той не знае какво се случва и с отбраната, каза и Даниел Митов. Стана норма да научаваме какво се е случило в страната ни от чужбина. Това явно са новите измерения на прозрачността. Това е като да научаваш за жена си от съседа, възмути се и Томислав Дончев.

Ако управлявахме в момента, г-жа Митрофанова много отдавна щеше да е обявена за персона нон грата. Тя много отдавна прекрачи границите за това какво е позволено на един дипломат, каза Митов по повод искането на ДБ руската посланичка в София да бъде изгонена.

По-рано днес с декларация от ПГ на ДБ, прочетена от Антоанета Цонева, поискаха България да обяви за персона нон грата посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. „През последните дни се множат свидетелствата за зверствата, извършени от руската армия. Световното обществено мнение е потресено от кадрите на трупове на улиците, от разкриването на масови гробове, от сведения за изнасилвания и изтезания на невинни хора. Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, набиращи мащабите на геноцид“, настоя тя.

„Демократична България“ осъжда клането и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна. Настояваме България да предостави съдебно-медицинска експертиза за разследването на военните престъпления, които се организират от ЕС и ООН. Настояваме, като член на ЕС, страната ни да подкрепи по-сурови санкции срещу Русия“, отбеляза Цонева. Тя отсече, че ДБ настоява България да обяви за персона нон грата Елеонора Митрофанова, чието поведение напоследък е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България.

„Настояваме България да предостави на Украйна оръжия и муниции, които да ѝ позволят да се защити. Свободата, достойнството и животът трябва да се бранят и отстояват“, заключи Цонева.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html