15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Стефан Янев: Коалицията се управлява през мобилните телефони

Снимки: БГНЕС

„Управляващата коалиция се управлява през мобилните телефони“. Това каза пред БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефан Янев и бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Той подчерта, че в самата коалиция механизмите за взаимодействие не работят.

Според бившия служебен премиер изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка. „Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев – б.р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник“, коментира Янев. Той прогнозира, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

По думите на Янев с приемането на Плана за възстановяване се дава зелена светлина да се харчат парите, предвидени в него. „Дали ще потекат реки от мед и масло – това не е точният въпрос, защото това финансиране далеч не е гарантирано на базата на представения проект, както е в момента“, каза той.

Стефан Янев обяви, че споделя съмненията, възникнали с компанията „Джемкорп“, която предлага „проекта с т.нар. батериен парк“. По думите му има и допълнителна информация, която потвърждава споменатите факти, пораждащи съмнения. „Ако се потвърдят официално, най-вероятно ще бъде спряно финансирането от ЕК за този проект“, прогнозира той.

„За позицията на премиера Кирил Петков за РСМ показва непознаване на проблема – непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес“, коментира бившият служебен премиер.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html