14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Макрон: Цинизмът присъства във всеки разговор с Путин

Снимка Интернет
Френският президент Еманюел Макрон спомена за неблагодарната роля на водене на диалог с руския президент Путин и за цинизма, с който той се сблъсквал при всяка дискусия с руския си колега. Макрон разказа също така, че е получил изричен отказ на предложение за хуманитарна операция в Мариупол, предаде „Франс прес“.
„Тази роля на водене на диалог с руския президент е неблагодарна, аз прекарах часове в дискусии. Цинизмът присъстваше във всяка дискусия, това не беше приятна задача, но това беше мое задължение“, заяви Макрон в отговор на въпроси на читателите на френското издание „Паризиен“.
Той допълни, че не очаква пробив в руско-украинския конфликт преди средата на май, като същевременно подчерта, че диалогът е бил полезен, за да се подготви мирът утре. Макрон добави, че Франция е готова да стане гарант при изграждането на мира в Украйна след прекратяването на огъня там.
Макрон заяви също така, че руските власти избират хората, които излизат от Мариупол, за да ги отведат в Русия. „Това следователно не е хуманитарна операция. Франция предложи коридор заедно с международния Червен кръст. Русия отказа. Това я изолира в дипломатически план“, каза той. Според него, когато Франция предлага хуманитарна операция в Мариупол и има изричен отказ от руския президент, то поне нещата са ясни.
Макрон обвини също така полския премиер Матеуш Моравецки, разкритикувал го, че води диалог с Путин,  че е антисемитист от крайната десница, забранил ЛГБТ общността.
Източник: bgonair.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html