16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Тошко Йорданов: Кирил Петков и Асен Василев ни рекетират

Асен Василев, сн. БГНЕС Архив

Г-н Каримански е кандидат на „Има такъв народ“ за поста гуверньор на БНБ и ние стоим зад тази кандидатура. Второ, слушах изявлението на министър-председателя. Това, което правят в момента Кирил Петков и Асен Василев, и „Продължаваме промяната“ точната дума е рекет. Политически рекет върху „Има такъв народ“, рекет върху регионалното министерство, рекет върху всеки един шофьор, говоря за проблема със строителните фирми, рекет върху всеки един, който си изкарва хляба и си изхранва семейството, бил той собственик на пътно-строителна фирма или обикновен работник, който кара валяк. На всичкото отгоре си позволяват да правят намеци, че там има някаква далавера, която видите ли едва ли не ние ще вземем и ще продължим на ГЕРБ. Това заяви преди коалиционния съвет председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Само да ви поясня – това решение е по идея на министър-председателя, то беше подкрепено от финансовия министър да влезе в Народното събрание. Текстът на решението беше редактиран лично от премиера и от Лена Бориславова. Това няма нищо общо с „Има такъв народ“ и с МРРБ. Но заради начина, по който си позволяват да се държат и да рекетират половината държава МРРБ няма да иска да използва тези пари. Оттук нататък тези пари да ги отпуска Министерски съвет, с решение, такава сума каквато прецени, че трябва да се плати на фирмите, на които не е плащано и това да не е в МРРБ. Този милиард и нещо неплатени заплати за извършена дейност Асен Василев искаше МРРБ да ги дава от собствения си бюджет при условие, че това не е предвидено там. Тоест Василев да си влезе в ролята на финансов министър, да намери тези пари от централния бюджет и Министерския съвет да преценява колко, на кого, за какво и как. Само ще напомня, че предложението беше да се платят 50%, а останалите 50% – съобразно реалната работа, която е извършена. Тоест това не е далавера, а наказателна операция за тези фирми. Но въпреки всичко МРРб отказва да се занимава с тези пари, да ги дава Министерския съвет“, обясни Йорданов.

И продължи: „Намеци, че трябвало да ходят в антикорупционна комисия и подобни неща – сега ще се кача горе и ще предложа на коалиционния съвет всички големи плащания в държавата да се одобряват от специална комисия в Народното събрание от всички парламентарни групи, които да одобряват всички големи плащания – в Министерство на финансите, на иновациите, където има съсредоточен огромен финансов ресурс, а това са нашите пари, в Министерство на транспорта, във външните работи, във всяко едно министерство. Така че никой да не може дори да прави намеци каквито в момента се опитват да правят“.

„Има нова ситуация. Достойна постъпка на г-н Гюров от днес, вероятно ще обсъдим на група, но ми се струва, че по-добрия вариант за момента е евентуална нова процедура и оставане за известно време на сегашния управител на БНБ. Все пак надали нещо кой знае колко лошо може да се случи в БНБ в следващите седмици или месеци“, така Владислав Панев от „Демократична България“ коментира оттеглянето на Андрей Гюров.

На въпрос какво ще се случи в коалицията, ако не бъде оттеглена кандидатурата на Любомир Каримански, той заяви: „Доколкото знам лидерите на „Има такъв народ“ споменаха нееднократно, че коалицията няма да се разпадне, ако г-н Каримански не бъде избран за шеф на БНБ“.

Източник:  24chasa.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html