16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Пристанището в Мариупол падна под контрола на ДНР

Снимки: интернет

Силите на Донецката народна република (ДНР) поеха контрола над пристанището в Мариупол. Това съобщи по руския „Първи канал” лидерът на ДНР Денис Пушилин. „По отношение на пристанището Мариупол, то сега е под наш контрол“, каза той, цитиран от ТАСС.

Не ясна обаче съдбата на 17-те български моряци от кораба „Царевна”, които според съобщенията от последните дни са били взети за заложници от украинските сили. В неделя бе съобщено, че войските на ДНР са „освободили” 47 заложници моряци от три кораба или за екипажи от Русия, Азербайджан, Египет и Украйна. Българския екипаж не е бил сред освободените. „Българските моряци се чувстват добре и Ситуационният център на МВнР поддържа постоянен контакт с тях“, заяви в неделя нашето МВнР, след като минути преди това бе разпространена информация, че украински националисти, оттеглящи се от Мариупол, са заловили два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Августа”. Цитираната от редица медии информация бе съобщена от зам.-началника на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин. На кораба „Царевна“ има 17 български моряци, които от седмици не могат да напуснат палубата.

БГНЕС припомня, че в петък премиерът Петков заяви, че страната ни е готова да евакуира моряците от кораба „Царевна“, когато бойните действия там спрат.

Вече е имало възможност специално изпратена група да изведе екипажа в началото на седмицата, когато за кратко е имало прекратяване на стрелбата. Капитанът обаче е заявил, че не може да поеме този риск, тъй като през изминалата вечер е имало престрелки и не е безопасно. Той е преценил, че засега на кораба рискът е най-малък. Премиерът Кирил Петков заяви, че следят ситуацията. Водят се разговори и с двете страни, но координацията на ниво командване не е сигурна. Поради тази причина дори да бъде заявено, че ще има зелен коридор, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено, допълни Петков.

Източник:  dnes.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html