24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Борел: България участва във финансирането на оръжия за Украйна

Жозеп Борел, снимка Интернет
България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна, иначе нямаше как те да ѝ бъдат доставени. Това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.
Двете държави участват в общото финансиране на оръжия в размер на 1,5 млрд. евро, макар Унгария да не допуска преминаването им през нейна територия, заяви Борел в отговор на въпрос дали е видял промяна в тяхната позиция: „Тези страни участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна чрез своите страни-членки. Ако не участваха, това нямаше да е възможно, тъй като решенията се вземат с единодушие. Така че всички 27 държави членки бяха единодушни и всяка от тях финансира своята част“.
Борел определи с две думи руската агресия срещу Украйна като „провал и ужас“. „Те се опитаха да превземат Киев и бяха отблъснати. И оставят след себе си избити цивилни, разрушени градове след безразборен обстрел като на гарата в Краматорск“, подчерта той и обвини руските войски, че съзнателно предизвикват глад в световен мащаб: „Те бомбардират и унищожават запасите от зърно и пречат на неговия износ. Голям брой кораби не могат да напуснат украинските пристанища. На практика те предизвикват глад по света като блокират корабите и унищожават складовете в Украйна“.
Министрите са обсъдили с главния прокурор на международния наказателен съд Карим Хан как да бъде потърсена отговорност на Русия за сериозното нарушение на международното право чрез документиране на военните престъпления. Чрез видеовръзка е участвала и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, съобщи БНР.
Източник: standartnews.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html