16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Байдън: Путин е диктатор, който извършва геноцид

Снимки: БГНЕС

Напрежението в Източна Украйна продължава да се покачва в очакване на мащабна руска офанзива там. Москва и Киев струпват сили в източния регион Донбас, а сателитни снимки показват придвижване на руски войски и оборудване на поне три места по границата с Украйна.

Джо Байдън и Борис Джонсън разговаряха по телефона, като обсъдиха как да се засили икономическият натиск върху Русия и да се прекрати зависимостта на Запада от нейния петрол и газ. Разговорът се проведе часове преди Байдън да обвини Путин, че е „диктатор“, който извършва геноцид в Украйна. В речта си Байдън за първи път нарече руските действия в Украйна „геноцид“, като преди това само ги определяше като военни престъпления.

„Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света. Да, нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята дори да можеш да бъде украинец. И доказателствата се увеличават. Малко по-различно от миналата седмица, но излизат все повече доказателства за буквално ужасните неща, които руснаците са извършили в Украйна. И тепърва ще научаваме все повече и повече за опустошението. Ще оставим адвокатите да решат как, в международен план, да квалифицират случилото се, но според мен изглеждат точно така”, каза в речта си американският държавен глава.

Източник: trud.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html