13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

БНР наказа Волгин за фалшива новина

БНР.

Програмният съвет на БНР установил нарушения в предаването „Политически некоректно“ на Петър Волгин. Ръководството на Българското национално радио съобщава, че се разграничава от „всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини“.

Програмният съвет на БНР е разгледал изданието на предаването „Политически НЕкоректно“, излъчено на 10 април в ефира на програма „Хоризонт“. Тогава гост беше Костадин Костадинов – лидерът на партия „Възраждане“. В началото на интервюто Волгин заяви, че започва с информация, която тръгва от руски агенции, и която вече я има и „из всички български интернет сайтове“, че украйнските бойци от батальона „Азов“ в обсадения Мариупол са превзели два кораба, единият от които е „Царевна“, в който се намират българските моряци. Междувременно от Министерството на външните работи обявиха това съобщение за фалшива новина.

Решението на Програмният съвет на БНР е, че водещият е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР. На Петър Волгин ще му бъде наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство.

„Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог“, съобщават от радиото.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html