13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Бойко Рашков: 20 000 мигранти искат да влязат от Турция

Снимки: интернет

„МВР увеличава контрола върху границите ни с Турция и Гърция заради засиления мигрантски поток“, обяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и даде да се разбере, че не е доволен от турския контрол на границата.

„Без да хвърляме вина върху Турция, като че ли контролът на техните гранични власти не е на това ниво, на което ние бихме искали да бъде. Все пак това са около 20 000 и повече мигранти, които правят опит да влязат у нас, а там има гранични власти“, каза Бойко Рашков.

По думите му в сравнение с миналата година, в периода от 1 януари до 13 април, има между два и половина до три пъти увеличаване на броя на лицата, които са се опитали да преминат на нашата територия. Увеличила се е и бройката на тези, които са успели да навлязат навътре в територията на страната. Той добави още, че преградното съоръжение по южната ни граница е изградено от такъв материал, и така направено, че всеки ден се ремонтира, освен това то постоянно се разрушава от опитващите се да влязат в страната.

Министърът обясни, че по южната ни граница се командироват служители от няколко регионални дирекции, освен тези, които са в непосредствена близост, служители на жандармерията, а в близките дни, във вътрешността на страната – и военнослужещи.

На депутатски въпрос за случая със заплахата спрямо депутата и кандидат за управител на БНБ Любомир Каримански, вътрешният министър обяви, че е образувано досъдебно производство. „Изясняват се обстоятелствата около начина, по който човекът, изпратил есемеса е напуснал България към Румъния“, каза Рашков.

Полицаите, замесени в скандала с шамара на „Тракия”, ще бъдат отстранени от длъжност до приключване на дисциплинарното производство, заяви още вътрешният министър Бойко Рашков по време на изслушването.

„Изключително срамно явление, съпътствано от редица чисто професионални нарушения, които видяхме от страна на служителите на КАТ. Място за подобни служители на МВР няма категорично”, подчерта вътрешният министър.

Той коментира, че първоначалните данни сочат опит за заличаване на следите от извършеното нарушение, чрез изтриване на видеозаписа от страна на самите служители. Рашков посочи, че е разпоредил да се извърши проверка на всички полицейски коли, които контролират пътното движение в страната. Целта е да се установи има ли и на друго място въздействие върху техническите средства в автомобилите.

„Непрекъснато говорим за пари и за бюджет и накрая се намират едни служители, които рушат това, което сме купили с парите на българския данъкоплатец”, подчерта силовият министър.

Цялото общество тъне в прокурорска мъгла, в която безотговорността се шири до граници, до които нямаме представа. Никой не може да упражни контрол. Така вътрешният министър Бойко Рашков пък коментира 116-те преписки и дела, за които МВР няма данни, след като отидат в прокуратурата.

„Предполагам главният прокурор няма да остане безучастен и ще каже: „Ето, посягат на независимостта на българската прокуратура”. Това е позицията. Ние не казваме какво решение да вземе обвинението, но цялото общество иска да има решение – такова няма”, обясни силовият министър. Затова Рашков обясни, че вместо да чакат някой да се произнесе. „който очевидно не желае”, затова предлагат промени в НПК, така че МВР да разследва и да не се блокира разследващата функция на държавата.

„Те я блокират на практика. Да не говорим, че като изпратим един материал от проверка, те си го слагат някъде в чекмеджетата, ние не знаем какво става”, добави още той.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html