16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Чатове и указания разкриват как шефове в прокуратурата контролират всички дела

Снимки: Фрог
Вътрешни чатове и указания разкриват как ръководството на прокуратурата в лицето на заместници на Иван Гешев, тотално контролира дейност на държавните обвинители, а именно изготвянето на обвинителните актове и постановленията за прекратяване на наказателни производства.
„Фрог“ успя да се добере до тях благодарение на вътрешни на системата хора, възмутени от твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че по никакъв начин не се влияе върху работата на подчинените му хора, камо ли той или някой друг да им се меси в тяхното вътрешно убеждение. Дадените указания от приближените на Гешев опровергават на 100% неговите думи.
Едно от указанията, дадени на прокурорите гласи следното: “Уважаеми колеги, по разпореждане на г-н Ангел Кънев – зам. административен ръководител на СП моля, при изготвяне на обвинителен акт или постановление на наказателно производство да изпращате проект на същите на ел. поща на съответния ресорен зам. административен ръководител на СП /съгласно Заповед РД-04-145/09.03.2020 г. на АР-СП/ и на г-жа Пламена Цветанова – заместник на главния прокурор при ВКП, преди да бъдат администрирани в деловодството на СП“.
От чат  между прокурори пък се вижда, че лице с името “Цветанова Главен“ настоява: “Колеги, моля изпращайте актовете си за проверка на мейла на Ваня Стефанова!”.
Кои са споменатите лица: 
Ангел Кънев е зам.-шеф на специализираната прокуратура. Преди дни стана ясно, че именно той е прокурорът, заплашен с плик, в който се съдържат куршум и изрезки от вестници с думите “кръв” и “информиран”. Води шумни дела, сред които и това срещу хазартния бос Васил Божков. 
 
Пламена Цветанова е зам.-главен прокурор. За нея се твърди, че  е “сивия кардинал” в прокуратурата и на практика не Гешев, а тя я управлява. Бе член на ВСС и е един от хората, предложили Гешев за обвинител №1. След като гласува за него, той й върна жеста, като я покани в екипа му. Сочена е за близка до  ДПС. 
Ваня Стефанова оглавява Първи, “специален” отдел във ВКП. Тя разследваше делото за прословутата печатница в Костинброд. По времето на кабинета Орешарски бе зам.-председател на ДАНС.  Също се спряга за човек на ДПС. 
“Указанията, които се дават към редовите прокурори по този начин са  пример за незаконен натиск. Виждате нагледно как се осъществява механизма за контрол. Това е и  илюстрация как може да се изпълняват поръчки”, категорични са магистрати. Те напомнят, че указания на горестоящи, според НПК, могат да се дават само по процедурни въпроси и то писмено оформени като документ. В никакъв случай не може да се проверяват обвинителни актове, нито пък постановленията за прекратяване.
“Прокурорът по закон е независими в своята дейност. В случая се нарушават основни принципи на наказателния процес. Изключва се обяснението, че това се прави, заради водене на статистика, тъй като виждате, че актовете и постановленията се искат преди да са официално заведени. Това предполага опит за въздействие”, допълват още юристите.
Указанията, посочени по-горе, касаят специализираната прокуратура. Днес парламентът окончателно ще реши дали той да бъде закрит.
Източник: frognews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html