15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Георги Ганев: Ще продължава да става все по-скъпо

Георги Ганев, снимка Интернет
„Ще продължава да става все по-скъпо по две причини. И докато те не изчезнат –  тези процеси,  може би няма да са толкова силно изразени, но ще продължават.
Първата е голямото нарастване на паричната маса в света поради хлабавата парична политика на световните централни банки в продължение на две десетилетия. Втората причина е войната”. Това заяви в студиото на „Събуди се” Георги Ганев от „Демократична България”.
Той коментира и увеличението на пенсиите с 6,1 процента. „Да не забравяме, че това увеличение на пенсиите идва след две години на рекордно повишение на парите за старост – с добавки и други. Все пак социално-осигурителната система може да поеме много, но не безкрайно. Нека обаче да диференцираме – никой не казва, че пенсиите в България са високи. Всеки би искал да види възрастните хора с по-голяма покупателна способност. Много по-важно е не колко лева ти е пенсията, а какво можеш да си купиш с нея”, посочи той.
„Много споря с колеги, които казват, че трябва да се дават повече пари. Но именно повечето пари са причина за инфлацията – увеличава се броят пари. Търсим всякакви възможности – бюджетни и други – да подпомогнем пенсионерите”, категоричен е Ганев.
По думите му инфлационните процеси ще продължават докато не изчезнат и двете причини. „Разходите за фундаментални неща като торовете – които са също толкова важни колкото горивото, тепърва ще продължат да нарастват. Предполагам, че секторът на услугите ще бъде по-малко засегнат. Но сектори в производството – като индустрията, селското стопанство и транспорта, че пострадат тежко”, подчерта той.
Според него положението не е чак толкова лошо, че да свикваме с двуцифрени стойности на инфлацията. „Със сигурност нива на инфлацията като тези от 90-те години на миналия век – няма да достигнем. Но няма и да се укроти инфлацията тази година и ще се задържи на двуцифрени стойности”. Предлагаме вдигане на прага за ДДС до 160 000 лв. и намаляване на лихвата за забавяне, подчерта Ганев.
Той коментира и избора на нов шеф на БНБ. „За управител на БНБ трябва да се предложи човек, който да е безспорен, очаквам повече кандидатури“, категоричен беше той.
Източник: nova.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html