16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Плевнелиев: Имаме най-слабата, неработеща коалиция в историята на България

Снимки: БГНЕС
Президентът на Република България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев определи разногласията в коалицията по позицията ни за Северна Македония като пробив в националната сигурност.
Думите на външния ни министър Генчовска, че страната има две външни политики, са категорично и ярко доказателство за начина, по който се управлява България в този сюблимен, исторически момент, заяви Плевнелиев в студиото на “Денят започва с Георги Любенов”.
“Тогава, когато трябва да отстояваме бъдещото членство на България в еврозоната, да отстояваме достойното място на България в ЕС и НАТО, когато трябва да се борим за националния ни интерес – някаква справедливост по казуса със Северна Македония, има абсолютно разделение. Това ни прави слаби, изолирани и практически невъзможни да служим на нацията”, допълни той.
За него страната изпада в хаос, който е видим и в политиката, и в парламента.
„Някакви случайни хора, водени от омраза, влязоха във всички институции и изчегъртаха всичко възможно – включително и постиженията на българската външна политика: едно достойно председателство на България на ЕС и мястото, което заемахме. И като започнете от това и стигнете до еврофондовете, Плана за възстановяване – навсякъде виждаме рушене, рушене и рушене. Никаква градивност, никаква дългосрочна мисъл“, коментира Плевнелиев и отбеляза: „Аз не считам, че тези хора имат правото и самочувствието да се наричат “А” отбор на България.”
От самото начало „Продължаваме промяната“ е популистки проект, категоричен е той.
“Не съм се съмнявал за Кирил в неговата добронамереност, но резултатите днес са отчайващи и ние не трябва да си затваряме очите за това, което се случва. Българската държава е оставена на самотек. Създадена е една коалиция, която безспорно е най-слабата и непрозрачната в историята на демократичния преход. Берем резултатите на културата на отричането” , каза Плевнелиев.
За него “историческите постижения” на това правителство дотук са: “Първо – имаме най-слабата, неработеща коалиция изобщо в историята на България, която се клати всеки ден от скандали. Второ – имаме за пръв в историята на България незаконен арест по донос от министър-председател като свидетел на човек с 18 обвинения срещу бивш министър-председател, който бе арестуван пред децата си по време на вечеря със странната идея, че тепърва ще се търсят някакви доказателства. Това не е върховенството на закона, това е взривяване на върховенството на закона.” – коментира Плевнелиев.
Към това това добави и факта, че сме “последни по Плана за възстановяване, последни по еврофондове, последни по ваксинация, абсолютно неразбрани по казуса със Северна Македония, сега и дълбоко разделени с неясни координации между самите управляващи”.
Източник: БНТ
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html