14.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Трима китайци се върнаха на Земята след 183 дни в Космоса

Снимки: БГНЕС; интернет
Трима китайски астронавти кацнаха днес във Вътрешна Монголия след 183 дни в Космоса, съобщи китайската държавна телевизия CCTV, като отбеляза, че това е най-продължителната мисия на екипаж в орбита, предаде АФП.
Тримата армейски пилоти: командирът Чжай Чжиган (55 г.), колегата му Ван Япин (42 г.) и най-младият И Гуанфу (41 г.) подобриха предишния национален рекорд за престой в Космоса, който беше 92 дни и беше поставен през 2021 г. Това е нов успешен етап за Пекин в амбициозната му космическа програма, целяща да догони САЩ, Европа и Русия, отбелязва агенцията.
Тримата тайконавти се отправиха на космическа мисия на 16 октомври миналата година. Оттогава те изпълниха две космически разходки, проведоха поредици от научни експерименти и подготвиха разширяването на бъдещата орбитална станция.
Ван Япин не само е първата жена тайконавт на борда на основния модул „Тянхъ“, но е и първата, излязла в открит космос. В следващата фаза е планирано следващия месец товарен кораб да достави материали и гориво на модула за предвидения за юни полет на „Шънчжоу-14“.
Спускаемата капсула на космическия кораб „Шънчжоу-13“ с тримата астронавти на борда благополучно се приземи на площадката за кацане Дунфен в района Вътрешна Монголия в Северен Китай, посочва ТАСС.
Източник: bnr.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html