25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Атанас Атанасов: Един от елементите на Борисовата държава беше закрит

Снимки: БГНЕС
„Образно бих казал – един от елементите на Борисовата държава беше закрит“. Така зам.-председателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов коментира в „Денят започва“ закриването на специализираните съд и прокуратура.
„Миналата седмица МВР публикуваха списък от 116 преписки, изпратени в периода 2020-2021 година за корупция по високите етажи на властта. Половината от тях са изпратени в Специализираната прокуратура и до ден днешен няма реакция. Там има данни за престъпления, извършени в здравеопазването, в строителството на пътища. Направи ми впечатление, че за три от тези преписки е отбелязано, че са свързани с лица, близки до главния прокурор и досега няма реакция по тях“, добави Атанасов.
По думите му спецправосъдието е създадено с две цели – да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления.
Друг проблем е била и липсата на случайно разпределение на делата.
На всеки един от магистратите е дадена възможност да продължи реализацията си в съдебната система, подчерта Атанасов. Заяви, че следващата стъпка е обща реформа в съдебната система – децентрализиране на прокуратурата и преструктуриране на ВСС чрез промени в Конституцията.
„На този етап е ясно, че ГЕРБ и донякъде ДПС няма да подкрепят тези предложения. Ако няма мнозинство за конституционни промени, има и други механизми за промени в процесуалните закони, които могат да се постигнат с обикновено мнозинство“, каза още Атанасов. Според него политическите сили в парламента се снишават за изпращането на оръжие в Украйна.
„Като изключим БСП, които открито заявиха, че не биха подкрепили това, виждам едно снишаване. Трябва да е ясно – когато ние сме част от демократичния свят, не може за определени неща да сме част от него, а за други да се скриваме“, заяви той.
Темата за Северна Македония е използвана за атаки срещу правителството и лично срещу премиера, смята Атанасов.
„Това започна от ГЕРБ и когато стана ясно, че няма промяна на българската позиция, този удар стихна. Още изслушването на външния министър в парламента беше насочено в тази посока – национално предателство по отношение на РСМ. Няма такова нещо и от управляващата коалиция сме категорични, че докато не бъдат изпълнени условията по договора между България и Северна Македония, ветото няма да бъде вдигнато“, категоричен е той.
Източник: bntnews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html