13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Мариупол вече не съществува

Снимки: БГНЕС
Министърът на външните работи на Украйна улеба заяви, че град Мариупол „вече не съществува“. Югоизточният пристанищен град е опустошен от непрекъснати руски атаки от началото на войната, започнала преди близо два месеца.
Дмитрий Кулеба заяви в предаването „Лице в лице“ по CBS, че нахлуващите руски войски са „решили да изравнят града със земята на всяка цена“.
Украинските войски, които защитават огромния стоманодобивен завод „Азовстал“ в Мариупол, могат да издържат дълго време с партизанска тактика, използвайки неговите ядрени бункери и тунели, твърди военен експерт пред Би Би Си.
Джъстин Крамп от консултантската компания за сигурност Sibylline заяви пред Би Би Си, че „те са наистина добре подготвени за отбрана“, тъй като са имали повече от 50 дни, за да укрепят обекта и да изградят подземни пътища за бягство. „Подозирам, че ако не бъдат унищожени, ще бъдат там дълго време – могат да правят неприятни неща през нощта и да се връщат обратно“.
По негови оценки до 800 бойци защитават заводите, водени от крайно десния батальон „Азов“ – група, описана от Русия като „неонацисти“. „Войниците там не искат да попаднат в плен, не мисля, че ще се предадат. А Русия не иска да влезе и да го разчиства метър по метър, под земята, това би било ужасно“, каза той.
Украйна е успяла да снабдява с провизии и боеприпаси обсадените си сили в Мариупол с много рисковани нощни мисии, каза Крамп. Стоманодобивният завод е ключов промишлен обект и ако Русия получи контрол над него, „може би китайците ще го върнат в експлоатация, тъй като те искат стоманата“, каза още Крамп. Но възстановяването на опустошения Мариупол ще отнеме години, добави той.
Източник: dnes.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html