24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

България е с най-ниските цени на горивата в ЕС

Снимки: интернет; БГНЕС
„Всички знаем, че ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители ще понесат най-малък удар, когато пълнят резервоарите на своите автомобили –  въпреки покачването на цените на световните пазари, диалогът трябва да продължава.
Трябва да имаме общи конструктивни действия. Да, пазарът е свободен, но това е криза, която трябва да преодолеем заедно”, каза министър-председателят Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация.
По думите на Петков България е с най-ниските цени на горивата в Европа и той е получил уверение от бранша, че ще направят така, че потребителите у нас да продължат се ползват с „тези най-ниски цени“. И дори и най-малката динамика в цените надолу да се отразява своевременно  в цените по бензиностанциите, уточни Петков.
„Искам да благодаря на премиера за срещата, на която обсъдихме проблемите с нефтопродуктите. Периодът е тежък, както за потребителите, така и за търговците. Но се обединихме около идеята, че нито един търговец не трябва да си позволява прекомерни надценки“, посочи от своя страна Живодар Терзиев от Българската петрола и газова асоциация.
По думите му никой на пазара за дизелово гориво и  автомобилен бензин не се интересува от  произхода на нефта, от който е произведен, защото пазарът се интересува  от цената на  крайния продукт. „Що се отнася до търговския интерес, съответните надценки или  разликата в цената – пазарът е отворен и всеки който има смелостта на придобие сорт „Уралс” и да поеме всички рискове, свързани с транспорта му през Черно море – считам, че пазарът е отворен за този оператор”, отговори Терзиев на въпрос защо има разлика в цената на нефтените продукти и на горивата на пазара.
Източник: nova.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html