25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Макрон: Франция няма нужда от руския газ

Снимка: АР
Франция ще подкрепи пълно петролно и газово ембарго за Руската федерация. Това каза президентът на френската държава по време на интервю за телевизионния канал „Франс 5“.
Еманюел Макрон опроверга и информацията, че именно по негова инициатива въпросът за ембаргото върху руския петрол е отложен до края на президентските избори и припомни позицията си, че европейците трябва да спрат да купуват петрол и газ от Русия, за да „отслабят способността на Москва“ да финансира войната.
Франция не зависи от доставките на руски газ, така че друга страна блокира ембаргото, допълни Макрон и добави, че „европейският пазар е взаимосвързан“ и като цяло „Европа зависи от руския газ“.
По-рано в понеделник Макрон съобщи, че не е водил никакви преговори с руския президент Владимир Путин след разкритията за клането в Буча.
„След кланетата, които открихме в Буча и други градове, войната взе друг обрат, така че оттогава вече не съм говорил директно с него, но не изключвам, че ще го направя в бъдеще“, каза той. След публикуването на информация за зверствата в Буча, Макрон се застъпи за засилване на санкциите срещу Русия и „налагане на ограничения върху вноса на руски петрол и въглища“.
Източник: trud.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html