14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Американски сенатор погна Вучич

Снимки: интернет
Вашингтон призова Сърбия да подкрепи западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна. „САЩ разбират историческите отношения между Сърбия и Русия, но се надява, че Сърбия, заедно с други демократични страни, ще участва в партньорство за спиране на „непредизвиканата инвазия“ на Русия в Украйна“, каза в Белград американският сенатор и член на комисията по външни работи Крис Мърфи след разговори със сръбския президент Александър Вучич.
Сенатор Мърфи обяви, че следващата седмица ще окаже натиск върху Косово да изпълни обещанията си за напредък в преговорите по споразумение със Сърбия.
По-късно днес се очаква среща на сръбския президент Александър Вучич със специалния представител на ЕС по въпроса за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак.
Въпреки че Сърбия гласува в подкрепа на три резолюции на ООН, осъждащи руската агресия срещу Украйна, Белград не се присъедини към международните санкции срещу Москва.
Комшиите, които водят преговори за членство в Европейския съюз, зависят почти изцяло от руските енергийни доставки. Президентът Александър Вучич каза, че налагането на санкции срещу традиционни славянски съюзници в Москва би било пагубно за Сърбия.
Източник: standartnews.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html