15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Кулеба: Няма да ви натискаме за военна помощ

Снимки: БГНЕС; архив
Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не й изпращат военна помощ.
Това каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пред Би Ти Ви.
Той едновременно благодари, но и критикува Европа, заради зависимостта ѝ от руски газ и нефт.
„Нашите военни единици, които остават в Мариупол, продължават да защитават зоната си. Не са сами там. Те защитават и голяма група цивилни, които се крият в убежищата, следователно буквално защитават хора, не само територията, но и хората на място. Но ситуацията им е изключително тежка, защото Русия е готова да унищожи всички тях, включително цивилните, на всяка цена. На път за интервюто получих съобщение от един от войниците там, който ми писа: „Моля Ви, направете нещо, бомбардират ни с всякакви оръжия 24/7. Много е трудно и опасно за цивилните. Готови сме да пожертваме живота си, но трябва да ги спасим.“ Лесно е да се види от този коментар колко е трудна ситуацията, казва Кулеба.
„Г-н Медведчук бе открит, както и пряк комуникационен канал между определени проруски политици и президента Путин. Той бе застъпник на проруската политика в Украйна и извърши редица икономически престъпления в страната ми. Истината е, че той се опита да избяга от Украйна след началото на войната и бе заловен. Да, идеята да бъде разменен срещу цивилни и войници в Мариупол все още е на масата. Не знам дали сте наясно, но президентът Путин е кръстник на една от дъщерите на г-н Медведчук. Този човек лично е ценен за президента Путин и сме готови да предприемем всякакви стъпки, включително да го изпратим в Русия, ако ни помогне да спасим животите на невинни в Мариупол“, каза още украинският външен министър.
„Оценката за помощта на Европа има две страни. От една – Путин очевидно не прецени правилно отдадеността на Европа да подкрепи Украйна. Подкрепата, която получаваме е много по-силна, отколкото Путин очакваше. Това е добрата страна. Лошата е, че, за съжаление, тази подкрепа често идва твърде късно. Много животи са загубени, защото някои партньори в Европа не се вслушват в нас“, когато помолим за нещо, добави Кулеба.
„Ние изпратихме на всички държави-членки на НАТО и на ЕС – а България принадлежи към двете – списък с необходимата военна помощ. Всяка страна сама може да реши, съгласно вътрешната си политика и националните интереси, какво да даде. Този списък започва с изтребители и свършва с бронежилетки и различни видове защитно облекло за войниците. Накратко казано, списъкът съдържа и оръжия – смъртоносна помощ, и несмъртоносна такава. Даваме го на всяка държава, за да може сама да реши какво може да даде. Оставям на българското правителство да реши какво точно може да ни предостави. Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес. Но това е посланието, което отправям в срещите си тук и към зрителите Ви“, посочи той.
„Повдигнах тези въпроси. Но сътрудничеството и подкрепата, която всяка държава може да даде на Украйна, не се ограничава само до военната помощ. Много оценяваме например как България приветства украинските бежанци. Оценяваме помощта от страна на България и лично на премиера Петков в Европейския съюз“, обясни Кулеба. „Уважавам суверенните решения на всяка държава, включително коалицията в България. Не искам да упражнявам натиск. Но искам всички да разберат, че всеки ден забавяне на доставянето на необходимото оборудване на Украйна означава повече убити цивилни, повече унищожени домове, повече убити деца и деца, загубили родителите си, повече болка и загуба. Тези политически сили в цяла Европа, които все още използват аргумента, че не бива да се прави нищо за Украйна, те неусетно подпомагат тези, които убиват нас, украинците“, добави украинският министър.
„Руският нефт може лесно да бъде заменен от други източници и държавите, които имат политическата воля да го направят, успяват да заменят руския нефт с такъв, идващ от други страни. По-трудно е с газа. Зависимостта от газ изисква допълнително време за поетапно заместване на руския газ. Но дори Германия реши да го направи. Така че, ако Германия, която сериозно зависи от руски газ, реши да го направи, то вярвам, че и други държави могат да го направят. И последното по този въпрос е следното – искам хората да разберат, че като се помага на Украйна, налагайки санкции срещу Русия, приемайки украински бежанци или предоставяйки военна помощ на Украйна – от една страна, а от друга страна се плаща на Русия за газ и нефт, е все едно от едната страна да ни спасявате, а от другата – да финансите руската военна машина, която ни убива. Така изглежда на практика и, съответно, това трябва да спре“, посочи още той.
Източник: btvnovinite.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html