16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

20-и април да бъде обявен за национален празник, предлагат историци

Снимки: интернет

Историкът проф. Пламен Павлов изпрати предложение до Народното събрание датата 20 април да бъде включена като официален празник в българския национален календар, пише „24 часа“.

„Писмото не е само от мен, то е от фондация „Васил Левски“, по идея на Галина Златарева. То е изпратено не само до НС, а до президента, до Бойко Борисов. Така че не е нещо неизвестно на обществеността“, заяви професор Павлов. Една от целите на историците е да се отбележи деня, в който е гръмнала първата пушка в Копривщица, която поставя началото на Априлското въстание. Според нас е редно денят на Априлското въстание да бъде официален празник, а има и гласове да бъде и национален празник, което аз горещо подкрепям“, обясни проф. Пламен Павлов.

По думите на историка Априлското въстание заслужава да бъде в максимална степен преосмислено и оценено като „върховно усилие на нашето възрожденско общество за извоюването на свободата и независимостта на България“. „На практика всички паметни дати за нас – 3 март, 6 септември, 22 септември – са следствие именно на 20 април, каза още професорът.

Източник:  24chasa.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html