14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Кой какви оръжия праща на Украйна?

Снимки: Ройтерс; интернет
От началото на войната в Украйна рязко скочи износът на оръжия за там. В процеса се включиха и страни като Германия, които първоначално не предлагаха оръжейна помощ за Киев, обобщава НОВА.
Тенденцията за два месеца е към засилване на оръжейните пратки, като вече се внасят не само леки и тежки оръжия и оръжейни системи. Първоначално основните оръжия, изнасяни за Украйна, бяха преносими противотанкови и зенитни комплекси – най-вече американските ракети Javelin, британските NLAW, както и изстрелвани от рамо зенитни ракети Stinger. Количествата, получени от Украйна, са няколко десетки хиляди бройки. За там бяха изнесени и още множество видове противотанкови гранатомети – германско, шведско и норвежко производство. В последните седмици Киев получи и британски зенитни ракети Starstreak, както и френски – Mistral.
Тенденцията от началото на април е вече за внос в Украйна на тежко въоръжение – от бронетранспортьори до танкове и зенитни ракетни системи. Словакия изпрати там свой дивизион С-300, но по руски данни той е бил унищожен при въздушен удар малко след пристигането си. Чехия изпрати стари танкове Т-72М1, а Австралия – БТР-и. Очаква се и получаването на тактически ракети HIMARS, с обсег до над 300 километра.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html