13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Христо Иванов втвърди тона за оръжията, ИТН му иска оставката

Снимки: интернет

Отказваме да бъдем част от политика, която „смалява“ България. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в началото на днешното пленарно заседание. В декларация от името на групата той посочи, че ДБ ще настоява за конкретизация в текста за оказването на помощ за Украйна.

„Ние ще подкрепим само решение, което включва в себе си изрично посочването на военна помощ – военно-техническа, отбранителна“, заяви Иванов. „Става дума за война, която започна след агресивна противозаконна агресия от страна на Путиновия режим срещу Украйна. И тази война е война за това изобщо как ще изглежда международният ред“, отбеляза той.

Христо Иванов каза, че ДБ няма да позволи темата да бъде „заметена под килима“. И призова още идния вторник да има среща на коалиционния съвет, където въпросът да бъде обсъден. „Става дума за определяне на това какво управление имаме – дали имаме управление на страха и на снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин“, посочи той.

„Българският национален интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има един списък от страни, които да са следващи обекти на руска агресия по един или друг начин. Уплашена, обявила се сама себе си за малка и слаба, България ще бъде високо в този списък, заяви още Иванов.

В сряда депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на „Продължаваме Промяната“, в което е записано, че парламентът дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България.

В същото време депутатът от „Има такъв народ“ Иво Атанасов поиска оставката на Христо Иванов като председател на временната комисия за промени в Конституцията. Атанасов аргументира искането си с това, че комисията все още не е провела нито едно заседание: „Ще поискам оставката на г-н Христо Иванов, а нашата парламентарна група ще внесем предложение за закриване на комисията и поемането на функциите ѝ от правната комисия.“

От своя страна Христо Иванов обясни защо досега комисията не е заседавала: „Опитвах да намеря начин да изпълним оригиналния замисъл на тази комисия. В нея трябва да се включат и представители на опозицията, за да може тя наистина да изпълни своето предназначение да бъде неутрална форма за диалог“.

Източник: dariknews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html