20.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Арестуваха мъж, заявил, че иска да убие Макрон

Снимки: Туитър
Свещеник и монахиня са били ранени при нападение с нож тази сутрин в Ница, съобщи френското издание „Фигаро“. Нападателят е арестуван. Той спонтанно заявил пред полицията, че в изборния ден иска да „убие Макрон“, но според полицейски източник накрая е попаднал в църква.
Инцидентът е станал в църквата „Сен Пиер д`Арен“ в южната част на града. Около 10:00 ч., малко преди службата, в църквата влиза човек, който веднага се насочва към свещеника Кшищоф Руджински, на 57 години, от полски произход. Той го намушкал около 20 пъти главно в областта на гърдите. Сестра Мари-Клод, на 72 години, е била леко ранена в ръката, когато се намесила, за да обезоръжи нападателя.
Двамата пострадали са получили медицинска помощ. Животът им не е в опасност според първоначалните заключения на лекарите, съобщени от няколко източника и потвърдени в последствие от министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин, който се изказа в „Туитър“. Той изрази своята солидарност с енориашите и поздрави полицейските сили за бързия арест на извършителя. На този етап от разследването мотивите на нападателя, арестуван със седемсантиметров нож, остават неясни.
Роден през 1991 г. във Фрежус и живеещ в Ница, Кевин Р. спонтанно заявил пред полицията, че е „от еврейската вяра“ и че в този ден на избори иска да „убие Макрон“, но според полицейски източник накрая е попаднал в църква.
Нападателят има биполярно разстройство и наскоро бил приет в болница в Ница заради психични проблеми. Не е известен на полицията и разузнавателните служби. Разследването засега изключва версията за терористичен акт. Въпреки това Националната прокуратура за борба с тероризма е била уведомена, което е обичайно при такива обстоятелства. Прокурорът от Ница Ксавие Боньом е отишъл на мястото на инцидента по обяд. „Трябва да се прояви предпазливост“, заяви той на брифинг за пресата.
Районът е отцепен от полицията. Депутатът Ерик Сиоти, който също отиде на място, осъди в „Туитър“ „ужасното нападение срещу свещеник и монахиня“.
Кметът на града Кристиан Естрози също изрази своята „подкрепа за всички вярващи от „Сен Пиер д’Арен“ и пожела „бързо възстановяване на отец Кристоф и сестра Мари-Клод“.
Източник: plovdiv24.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html