20.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Премиерът посрещна Великден в Царево, тръгва за Киев в сряда

Снимки: Фейсбук
Министър-председателят Кирил Петков посрещна Великден в Царево. Той присъства на празничното богослужение за християнския празник Възкресение Христово в местната църква ”Св. Успение Богородично”, придружаван от съпругата си.
Премиерът бе посрещнат от свещеника на храма отец Стоян Кралев. Той му подари икона, а на премиерската съпруга Линда – букет цветя. Преди да влезе в храма, премиерът огледа цепнатина по фасадата му.  Петков каза, че това е една от най-красивите църкви в България и посочи, че свещеникът на храма всеки ден работи със семейството си, за да изглежда това място толкова приветливо и красиво.
„И аз обещах, че за тази пукнатина ще помогна с лични средства, не с държавни. Тук трябва да се разграничат някои неща – държавните пари са на държавата и като казваме „давам“, трябва да се казва „давам от себе си“. За тази пукнатина ще дам от моите лични средства и ще сложа една кутия за дарения в Министерски съвет, който иска да помогне, да даде от себе си. Другото, което за мен е важно, е да се покаже, че в този ден всеки един от нас трябва да направи нещо малко повече от себе си, защото така ще оправим всички пукнатини в държавата. Не можем да чакаме някой друг да ги оправя“, заяви премиерът, цитиран от БТА.
Отец Стоян каза, че е силно впечатлен, че министър-председателят е научил за този проблем, макар и малък. „Това е характерно за човек, който милее за църквата, човек на детайла – обича да отстранява проблемите навреме“, посочи отец Стоян.
Той пожела на премиера да има подкрепа от Бога. Със свещ в ръка Кирил Петков обиколи църквата заедно със стотиците местни жители.
По-късно Петков говори и за предстоящото пътуване на българска делегация до Киев. „Очакваме да тръгнем в сряда, като там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата“, разкри премиерът пред бТВ. „Първо, ще си предадем каските и жилетките, които сме обещали от Министерския съвет. Малка или голяма – това е помощ. Второ, коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна. Бидейки там, това е символика. Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по Фейсбук, а друго да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях. Трето, ще продължим да обсъждаме и въпроса как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно“, каза още Петков.
„Да чуем какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори военна или невоенна помощ. Но хората там имат реални нужди, време е да влезем в детайла от какво имат нужда и какво България може да даде“, поясни Кирил Петков. „Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция“, уточни той.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html