15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Бивш регионален министър за парите за пътища: Кабинетът „Борисов 3“ е извършил престъпление

Снимки: интернет
„Казусът е свързан с т.нар. ТРП-та (текущ ремонт и поддръжка – б. ред.). Договорите са на база на проведени поръчки през 2019-та и 2020 г. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев по повод казуса с парите за пътища.
„Тези 34 договора са подписани с прогнозна стойност 711 млн. лева и имат продължителност, по-голяма от една година, в случая три години. Имаме подписани договори за 711 млн. лева, а възложени дейности за 3,3 млрд. лева. Това е нарушение на Закона за обществените поръчки. По всеки един договор по закон стойността може да се покачва с не повече от 50%, т.е. общата стойност би могла да стигне до около 1 млрд. лева. Това е или нарушение на финансовата дисциплина, или безстопанственост, или престъпление. Какво от трите е, би трябвало да кажат специализираните органи като Сметната палата и прокуратурата. Според мен това е престъпление от гледна точка на финансовата дисциплина. Ако във всеки сектор се действа така, това би могло да срути държавата“, заяви Паскалев, който е член на БСП.
„Има извършено престъпление от последното правителство на Бойко Борисов. Има незаконно възложени допълнителни дейности и ангажиране на следващо правителство с плащания. Борисов може би е смятал, че ще векува начело на държавата и фирмите, които ще строят пътища, ще са само тези. Ако имат претенции, фирмите трябва да отидат в съда и да си потърсят парите. Според мен Бойко Борисов е осъществявал възлагане на обществени поръчки извън закона и тези фирми са обвързани с него с някакви вземания и давания, които не са описани в договорите. Тук би трябвало да се намеси прокуратурата и то тежко. Би следвало да изчистим този въпрос и той да не се допуска повече. Ако това продължи, държавата ни винаги ще бъде бедна, защото нивото на парите, които се преразпределят за общественото благо, винаги ще бъде ниско“, коментира бившият регионален министър.
Той посочи, че не е оптимист, че кабинетът „Петков“ ще реши казуса. „Това правителство от една страна е твърде безидейно, от друга страна е без характер, без лидерство и ще му бъде много трудно да съществува в дълъг период от време“, заяви социалистът.
Костадин Паскалев каза още, че много се надява сегашните управляващи да не са обвързани с предишната власт, но почти не вярва това да е така.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html