16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Лавров: Заплахата от ядрена война е реална

Снимки: Туитър
Външният министър на Русия Сергей Лавров призна, че има възможност конфликтът с Украйна да ескалира до ядрени оръжия. Пред Первый канал той коментира, че Москва иска да избегне „изкуствено“ повишените рискове от подобен конфликт:
„Това е нашата ключова позиция, на която базираме всичко. Рисковете сега са значителни. Не бих искал да повишавам тези рискове изкуствено. Мнозина биха искали това. Опасността е сериозна, реална и не трябва да я подценяваме“, каза още той.
Лавров също обвини президента на Украйна Зеленски, че се „преструва“, че преговаря, като го нарече „добър актьор“. „Ако гледате внимателно и четете какво казва той, ще откриете хиляди противоречия“, каза висшият дипломат на Русия.
Миналата седмица външният министър каза, че Москва е решена да избегне ядрена война.
В понеделник украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че последните коментари на Лавров са индикация, че Русия е загубила „последната си надежда да изплаши света да не подкрепи Украйна“. „По този начин се говори за „реална“ опасност от Втората световна война. Това само означава, че Москва усеща поражението в Украйна“, твърди той.

Дни след началото на инвазията на 24 февруари руският президент Владимир Путин нареди на ядрените си сили да бъдат в бойна готовност. САЩ и техните съюзници от НАТО заявиха, че не искат пряка военна намеса в Украйна, за да избегнат рисковете от Трета световна война.

Източник: frognews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html