14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

„Продължаваме промяната“: Радев е позор

Снимки: БГНЕС

Позицията на президента Радев е позорна, ние не сме васали на никого. Това заявиха от ПП „Продължаваме промяната“ на пресконференция. „България си направи заплащането по договора, „Газпром“ спря газа, това значи, че имаме една страна, която е некоректна и друга, която е изправна. Това не ни учудва, същия проблем имахме през 2009 г., 2014 г. също. Потреблението на България е между 3 и 3,5 млрд. да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставяме газ, е смешно“, заяви съпредседателят на ПП и финансов министър Асен Василев.

„Да се разчита на построяване на гръцката връзка е извинение да си направим диверсификацията, това извинение се ползва вече 15 г. Имаме кораб, който разтоварва в Гърция и газът стига до нас без проблеми“, добави Василев. „Проблем с физическите доставки на газ няма“, подчерта Василев. Щетата за всички, които плащаме газ е между 500 000 и 1 млн. лева на ден.

„Работим по общоевропейско решение, така че цената да стане по-ниска от тази, по която доставяхме с „Газпром“, добави Василев. „Говори ли сме с Гърция и Италия за доставките на газ, така че това, което може да влезе в южна а посока 20 млрд. куб.м и да тръгнат към Сърбия и Унгария. Утре имаме срещи в Брюксел“, съобщи Василев.

„Ние не търсим конфликт и война, но когато дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на всеки агресор. България не е и няма да бъде васал на никого. Позицията на Радев е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно строи разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и е добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и че трябва да помогнем на Украйна да победи“, каза Василев. „Ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар“, каза още Василев.

От своя страна премиерът Кирил Петков заяви, че ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. „За съжаление в близкото и по-далечно минало Русия е атестирала България като пета колония. В България има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават интересите на Русия“, добави Петков. „Руските интереси, които са част от групите политически и икономически, в България ние вярваме, че зад тях стоят и 3 млрд. похарчени пари за турски поток и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация“, каза Петков. „Гръцката връзка беше построена повече в последните 3 месеца, датата е юни и физически тя ще стане. Имаме ясна позиция за войната в Украйна, не се опитваме да балансираме, това което може да очакват от ПП е ясни позиции, български интерес, суверенитет, независимост. Всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна“, каза още Петков и обяви, че партията му ще гласува в парламента „за“ изпращането на оръжие в Украйна.

По-рано днес президентът Румен Радев разкритикува остро правителството и се обяви против даряването на военна помощ на Украйна. „Правителството дължи отговор чии интерес обслужва. Крайно време е правителството да даде доказателство, че осъзнава българския суверенитет и се води от българския интерес“, заяви той. Преди да замине на официално посещение в Испания, президентът коментира, че „суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев“.

Думите му бяха в коментар на заминаващата правителствена делегация за украинската столица, начело с Кирил Петков, който ще се срещне със Зеленски. „Не случайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко и за живота на българите, особено на българите в Украйна“, каза Радев.

По думите му излизат редица разкрития къде отива българското оръжие. „Недоумявам как министърът на икономиката (Корнелия Нинова, лидерът на БСП – бел. ред.) ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били против войните, че българско оръжие подхранва този конфликт“, добави държавният глава.

Попитан за спирането на газа от Русия на България, Радев заяви, че правителството трябва да отговори защо само на нас и на Полша се спира газът и дали се спира на Австрия и Германия, както и как плащат те. Той попита резервиран ли е достатъчно капацитет за доставка от Гърция, „ако не е – ще видим да загряват посредници, това означава, че навярно ще намерим решение, но ще изисква и време, и средства. Означава по-високи цени и рискови за доставки“.

Радев добави, че многократно е настоявал и твърдял, че тези 3 млрд. лева, платени от нас, не обслужват българския интерес. Спирането на газа, по думите му, ще е тест за европейската солидарност: „Ще помогне ли и как на енергийно най-зависимота и енергийна най-бедната държава“. Радев отново повтори, че е „категорично“ против предоставянето на военна помощ за Украйна, защото това означава въвличане на България в конфликта. „Призивите за мир заглъхват, ескалира войнствената риторика, ескалират призивите за победа“, смята още държавният глава. Той цитира Вацлав Хавел, че ако победата означава самоунищожение и икономическа ликвидация на Европа, стремително вървим в тази посока. Според него страната ни трябва да бъде част от усилията за мир. Попитан за кампанията на премиера Кирил Петков да даряваме заплати за военна помощ за Украйна, президентът отговори така:

„Политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат на други народи. Аз съм дарявал заплати, дарявам редовно за забравените от българското здравеопазване деца. Призовавам преди да спасяват света, да погледнат към хилядите бедстващи българи“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html