16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Цените хвръкват още нагоре

Снимки: интернет
„Спирането на доставките от „Газпром” в най-добрия случай означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията и стъклопроизводството.
Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт – машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ”. Това заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред Нова тв.
„По веригата ще бъдат засегнати всички”, каза още той. По думите му въпросът не е да изчисляваме щетите, а да ги предотвратяваме. „Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който „Газпром” основателно поиска от нас. Основателно, защото правото днес няма никакво значение – може да се блокират активи на държави, на корпорации, върховенството на правото вече не означава нищо”, коментира Велев.
Според него лесното решение в създалата се ситуация е да се открие наша сметка в рубли и в „Газпромбанк”. „Това ни дава време да се пренастроим. Не можем от днес за утре да променим нещата”, посочи той.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html