16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

България ще ремонтира украинска военна техника

Снимки: Фейсбук

Президентът на Украйна Зеленски и премиерът на България Кирил Петков са постигнали съгласие за сътрудничество в няколко сфери – включително за ремонт на украинска военна техника в български заводи.

„Такова сътрудничество ще е изгодно и за българските компании и икономика. За нас е много важно качеството и сроковете“, каза Зеленски на брифинг след срещата с българската делегация, в която участват още министърът на отбраната Драгомир Заков и тримата представители на парламентарното управляващо мнозинство Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов.

Украйна е предложила и да снабдява България с електроенергия и да съдейства за диверсификация на газа, по-специално с Трансбалканския газопровод. Постигната е договореност за транспортиране на селскостопанска продукция от Украйна през пристанище Варна.

Украинската страна ще предостави сътрудничество на българските кораби, които са блокирани в черноморските пристанища, каза още Зеленски.

„Благодарих на премиера, който наистина ни помага, не просто иска. Не просто обещава, а наистина помага. Всяка страна помага с това, което може. Една страна може да има хиляди самолети и да не даде нито един, а друга може да няма, но да даде повече от това, което може. Затова смятам, че България е сред дружеските на Украйна страни, тя може с различни стъпки да помага и по отношение на санкциите, и по отношение на членството в ЕС, както и по отношение на ремонта на жизненоважна техника, която може да опази живота на хората. Затова мисля, че има с какво да се гордеете“, каза Зеленски.

„Украйна ще спечели тази война и всички демократични страни ще бъдат зад вас“, каза Кирил Петков след срещата с украинския президент. Той посочи, че страната може да помогне за износа на украинска електроенергия на Балканския полуостров, за да може Киев да разполага с необходимите средства за поддържане на икономиката в условията на руската военна инвазия.

Варна ще бъде логистичен хъб за зърно и слънчоглед и да разпределя доставките, каза още той. Зеленски е предложил още България да се включи в усилията за възстановяване на страната след края на войната.

Източник: boulevardbulgaria.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html