25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Делян Добрев: Правят се на ястреби, за да плащаме с 30% повече за газ

Снимки: интернет
„Имаме сигурност на доставките. България няма да остане без газ“. Това заяви депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.
„Аз съм в опозиция и имам изгода да кажа, че има риск и може да останем без газ, но това няма да се случи. Ние сме много малък консуматор – използваме едва 2% от износа на Русия за Европа“, каза още той в студиото на Нова телевизия.
„Ще вземем газ и от Румъния, и от Гърция. Част от този газ ще бъде пак руски, но ще го платим с 30% повече заради посредниците. Това е главният въпрос – правят се на ястреби, за да плащаме с 30% повече за газ“, коментира Добрев.
„Масово се твърди от хора, които нищо не разбират, че ние не сме диверсифицирали, но ние всъщност сме и сме създали техническата възможност да внасяме газ от всички страни още през 2015 г.“, отбеляза той. По думите му през 2012 г., когато той е бил енергиен министър, е била проведена процедура, избрана е американска компания и българските компресори са били подменени с реверсивни.“Избрахме най-добрата компания в света. Те могат както да изтласкват газ извън България, така и да всмукват газ“, посочи Добрев.
„Ние можем от юг да получим 20 млрд. кубика газ и от север още 20 млрд. Т.е. ние можем да получим 40 млрд., а консумацията ни е 3 млрд“, заяви депутатът от ГЕРБ.
„Всички приказки, че 12 години няма гръцка връзка и затова не сме диверсифицирали са пълна глупост. Ние имаме 40 млрд. кубика капацитет за внос, тя ще ни добави още 3“, добави той.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html