16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Песков: Не изнудваме с газа, защитаваме се

Gazprom
Снимки: интернет
Русия отрече да използва износа на природен газ като инструмент за изнудване на Европа. „Преминаването към търговия на газ в рубли се дължи на собствените действия на ЕС“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече решението на „Газпром“ да спре износа за Полша и България „неоправдан и неприемлив ход“, като подчерта „ненадеждността на Русия като доставчик на газ“.
„Това не е изнудване. Русия е била и остава надежден доставчик, ангажиран със задълженията си. Условията, които бяха посочени в президентския указ, са продиктувани от безпрецедентни враждебни стъпки срещу нас“, каза Песков и добави, че решението е съобщено на купувачите на газ много преди да влезе в сила.
„Бяхме ограбени от значителна част от нашите резерви. И за да избегнем повторение, беше необходим преход към нова система“. Говорителят на Кремъл предупреди, че ако страните купувачи не преминат към схемата за сетълмент в рубли, доставките за тях ще бъдат прекратени.
Източник: vesti.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html