25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Стефан Янев кръсти партията си „Български възход“

Снимки: БГНЕС

„Български възход“ ще се нарича новият политически проект на Стефан Янев. Партията на бившия служебен премиер, който беше отстранен като министър на отбраната от Кирил Петков заради двусмислените му позиции по отношение на руската война в Украйна, ще се учреди на 5 май.

„Време е да се събудим. Време е, в качеството ни на активни граждани, да поемем отговорност за съдбата на собствената ни нация и държава. В тази връзка, аз и група мои съмишленици, решихме да поставим началото на нова политическа формация, която нарекохме „Български възход“, се казва в публикация във Фейсбук-профила на Стефан Янев, в която той обяснява защо е решил да създаде партия.

Той описва състоянието на държавата, в чието управление беше до преди два месеца, като „дълбока криза“.

„Основните институции не функционират според очакванията на българските граждани. Показателно в това отношение е системно ниското доверие, с което се ползват основните органи на държавната власт. Налице е криза в представителните функции на политическите партии. Наблюдава се изключително тревожна тенденция за увеличаване на политическата апатия. Няма смислено политическо лидерство. Няма автентичен политически елит“, се казва в позицията му.

Янев отдава кризата на демографската катастрофа, корупцията и състоянието на икономиката.

„Икономиката не функционира пълноценно. Няма предвидимост по отношение на правилата. Липсват подходящи условия за развитие и реализация на частната инициатива. Доходите продължават да бъдат унизително ниски, а високите нива на инфлация ги обезценяват още повече. Ставаме все по-бедни, а животът – все по-скъп“, се казва в „манифеста“ на партията.

В обяснението защо е избрал името „Български възход“, той казва, че е „крайно време да спрем да говорим за „стабилност“ и „устойчивост“ и е „Време е да приемем, че не заслужаваме нищо по-малко от непрекъснато развитие напред. Време е да приемем, че заслужаваме възход“.

В позицията, с която обявява партията си, Стефан Янев не споменава нищо по външнополитическата ориентация на проекта му. Преди седмици неговата сътрудничка Ралица Симеонова беше обявила, че партията няма да поставя под въпрос членството на България в НАТО и ЕС, макар че в проекта смятат, че „страната ни трябва да води смислена и балансирана външна политика и по-ефективно да използва членството си в тези съюзи, както и в други мултилатерални форми на сътрудничество“.

Няколко дни по-късно Янев направи анализ на войната в Украйна, в който оправда руската военна агресия с това, че имало риск от евентуално нападение на украинските власти срещу сепаратистите в Донецката и Луганската републики, и обяви, че „страданията на хората щяха да бъдат същите“.

Източник: boulevardbulgaria.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html