14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Бориславова: Подарявали сме кученца на истинския работодател на ГЕРБ

Снимки: БГНЕС

„Не ми е известно да има посредник, който да е резервирал целия капацитет за България на природния газ, който ще бъде доставен на страната ни. Но знам, че благодарение на ГЕРБ има един единствен доставчик, в чийто пълен контрол България е била поставена години наред, на единствената му воля, до степен, до която е трябвало да подаряваме кученца на истинския работодател на ГЕРБ, за да можем да си гарантираме, че няма да ни спират газовите доставки“. Това каза за Националното радио Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков. Тя определи тази позиция като недостойна.

„Твърдението, че по-добре да подаряваме кученца, но да плащаме евтин газ, стъпва на грешното допускане, че руският газ е единственият газ, който България може да купи на разумни цени, а това определено не е така. Вярвам, че българското правителство с усилията, които поема в момента и за които се готви от няколко месеца, ще докаже, че има и други алтернативи, защото навсякъде, където е допусната абсолютна пълна зависимост от Русия, в момента управляващите се разследват за престъпления против човечеството. Само нашите бивши управляващи се бият в гърдите и казват, че това е националният интерес – да нямаме собствена позиция, да нямаме разнообразни доставчици и да нямаме никаква сигурност, ако една страна реши да изменя едностранно договора, ние да нямаме накъде да отидем“, поясни Бориславова.

Що се отнася до доставката на военна помощ за Украйна, тя коментира: „Радвам се, че България най-накрая има ясно лице, на чия страна застава в този конфликт, че има правителство, което действа, а не само говори за принадлежност към НАТО и проатлантическите ценности. Ние трябва да подкрепим Украйна в това, което се случва. За мен е недопустимо някой да прокарва концепцията, че ако дадем оръжия на Украйна, ние правим конфликта още по-тежък и пречим на това мирът да възтържествува“.

Шефката на кабинета на министър-председателя Кирил Петков обясни и на какво се дължи промяната в отношенията между правителството и президента:

„Продължаваме Промяната“ никога не е заемала позицията да не взема сама своите решения, така че в онези моменти, в които нашите виждания за това какво е правилно за националния интерес и за управлението на страната съвпадат с президента, ние говорим със сходни позиции. Тогава, когато имаме разминаване, за нас няма и секунда колебание дали да подкрепим неговата позиция или да застанем, зад това, за което вярваме“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html