25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Петков от Копривщица: В думите на Каблешков няма страх от империята

Снимки: МС

„В думите на Тодор Каблешков няма страх от империята с огромна военна мощ, а само увереност, жажда за свобода и готовност за лична саможертва“, каза премиерът Кирил Петков в словото си в Копривщица по повод 146 години от началото на Априлското въстание.

Министър-председателят започна с думи от кървавото писмо на Каблешков. „Ако сте били истински патриоти, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“. Тук няма намек в посока преклонена България сабя не я сече. Няма страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ. В тези думи има увереност, жажда за свобода, има готовност за лична саможертва в името на свободна България“, каза премиерът.

Той призова всички българи да запазят в сърцата си посланията на Каблешков и да не изпитват страх от никой, който застрашава българския интерес.

„Трябва да действаме, не да говорим. Бъдещето на България зависи от самите нас, да бъдем обединени в името на по-добра България“, каза още Кирил Петков.

„Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата. Поклон пред паметта на героите!“, заяви от своя страна в словото си председателят на Народното събрание Никола Минчев, който се включи в тържеството отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в Копривщица. „Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, пише първата страница от героичното Априлско въстание“, отбеляза Минчев пред събралите се граждани.

„Днес си припомняме и подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои“, посочи още той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html