20.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Кирил Петков: Путин изпрати три ракети, докато бях в Украйна

Снимки: интернет
Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята да отмине, да не се включим в общото подпомагане на Украйна, за да мине по-бързо тази война, да бъде превзета Украйна, после и Молдова и Русия да стигне границата на Румъния, е безумие.
Путин изпрати 3 ракети, докато аз бях там и видях как се разбиват в един блок, как убиват 15 човека. Това не е българският интерес. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред бТВ за посещението си в Украйна преди дни.
Петков отказа да коментира думите на президента Румен Радев, който по-рано днес в обръщението си по случай 1 май каза, че „патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. „Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба“, каза по-рано днес президентът.
Според премиера президентът не е имал предвид правителството: „Той ни познава и знае, че защитаваме българския интерес.“
„Президентът на Украйна Зеленски помоли за ремонт на оръжието, което вече има“, обясни Петков и уточни, че като политическа партия „Продължаваме Промяната“ ще гласува „за общия мандат на воннотехническа помощ“, което покрива всичко.
По думите му неслучайно Зеленски е помолил именно за ремонт.  „До този момент, единственото, за което украинската страна е казала, че има нужда, е от ремонт на тяхната техника, понеже имаме „Терем“ и „Авионамс“, които имат такава специализация. Този човек имаше реални нужди, не говори празни приказки, обясни премиерът. Каза ни, че имат нужда машини да бъдат ремонтирани, че имат допълнителен ток и попита дали можем да помогнем да го изнесат, както и жито“, каза той.
Министър-председателят категорично заяви, че не става въпрос за изпращане на войска: „Това означава всяка военна техника да бъде изпратена в Украйна, включително и муниции могат да се, но всичко зависи какво искат от нас“.
Той е убеден, че след гласуването в Народното събрание, кабинетът ще оцелее. „Виждам, че всички партньори осъзнават, че в момента да пуснем това правителство в средата на война да падне, е много безотговорно. Гласува ли се военнотехническа помощ – веднага възлагам на Министерството на отбраната да се свърже с украинското министерство на отбраната, за да започне това, за което говорихме – да се организира ремонтът на военнотехническа помощ“, допълни Петков.
На въпроса с какъв товар е излетял товарният самолет на Украйна АН-124 от София, Петков каза, че това е другата разменна тема – изпращаме ли тайно оръжия за Украйна или не.
„Примерно – наш завод – ВЗМ, получава запитване за 200 млн. продукция на ВМЗ от полска фирма. Това запитване се проверява от нашите служби – тази фирма истинска ли е, свързана ли е с тероризъм, всичко точно ли е. Ако всичко й е точно, подписва се договор и това оръжие се изнася от България за Полша. Пита се крайният клиент. Това с крайна дестинация Полша ли е, или искате да ви го изпратим някъде другаде, през Полша. Отговорът е – това е крайна дестинация Полша, или това е крайна дестинация Чехия. Тогава нашата отговорност, като правителство, като ВМЗ, спира в този момент“, обясни министър-председателят.
Според него не можем да кажем, ако поляците изнесат оръжието към Украйна, че ние сме помогнали.
„Реално истинската помощ е ако поляците го правят – откъде минават, през коя граница, как товарят камионите във военно положение, как избягват ударите на Русия с ракети, които, ако разберат, че има тир с оръжие – това е истинската помощ“, каза той.
По думите му ние до този момент сме едни производители, едни търговци. „За съжаление, тази стока никога не ходи по най-хубавите места – традиционни наши пазари са Централна Африка, Конго, места, където моралът на тази стока никога не е  висок“, каза още премиерът.
По думите на Петков другата голяма опорка е, че ще има посредници при вноса на газ. Той уточни, че „Булгаргаз“ не е могъл да резервира предварително количества, преди руската страна да е казала, че спира доставките. „За май помощите за бизнеса заради високите цени на енергоносителите ще продължат“, увери Петков и допълни, че преговорите вървят месец за месец.
В момента се калкулирало кое е по-полезно, така той отговори на въпрос за евентуално сваляне на ДДС за някои храни. Според него по-уместно е да се дава целева помощ, в следващите десет дни се очаквали конкретни мерки.
Премиерът посочи, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ: „Отказали сме с решение на шефа на „Булгаргаз“, въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром“, обясни Петков.
„Това е за мен е един огромен въпрос. Аз си представям сега като премиер, ако някой от „Булгаргаз“ вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на следващата секунда“, каза още премиерът.
Той заяви и че докато ние строим гръцката връзка, има съседна тръба само на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може спокойно голямо количеството да бъде преведено през нея“, увери Петков и съобщи, че е говорил с изпълнителния директор на „Бритиш петролиум“ и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по-рано от юни.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html