14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

План Б за газа не струвал 5 стотинки, коментира енергиен експерт

Gazprom
Снимки: интернет
„Имаме заявена готовност за помощ с газ единствено и само от Гърция. Не са добре нещата, хич не са добре“, предупреди енергийният експерт Еленко Божков пред БНТ. 
По думите му план Б на правителството не става за пет стотинки. „Това, което трябва да направим, е в областта на енергийна дипломация, защото нямаме такава. Нямаме подготвен енергиен министър, а имаме екип в „Булгаргаз“, чиято основна задача е да се облагодетелства от енергийната криза“, разкритикува Еленко Божков.
„Трябва да се включи висша енергийна дипломация в разрешаването на газовата криза“, настоя енергийният експерт. „Правителството или трябва да сменят политиката и начина на комуникиране и действие, или да си ходят“, настоя Божков.
Според него самото използване на втечнен газ предполага 30 процентно увеличение като минимум, а като максимум 50%. „Дано да се вместим в първоначалната ми прогноза от 30% увеличение на газа“, надява се енергийният експерт.
Еленко Божков напомни, че президентът Румен Радев свършил много за намаляване на цената на газа след едно посещение преди година и половина в Санкт Петербург, но било присвоено от бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html