14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Дянков: Кабинетът закъсня, ще купуваме с 40% по-скъп газ

Снимки: интернет
„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас.
И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, в Италия, Унгария, Словакия и Румъния – става въпрос за една разлика с 20-30-40% по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”. Това заяви в ефира на Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос колко ще ни струва текущата газова криза.
По думите му никой не е бил подготвен за  войната в Украйна. „Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет – преди месец-два, а не да се изчаква до този момента  с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим от страни и гледаме. Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ.  В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта Дянков.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html