13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Израел се ядоса на Лавров за твърдение, че Хитлер е евреин

Яир Лапид, сн. интернет
Израел осъди руския външен министър Сергей Лавров за изказването му, че нацисткият лидер Адолф Хитлер е от еврейски произход и заяви, че коментарите му са антисемитски и опасни, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.
Външният министър на Израел Яир Лапид заяви, че руският посланик ще бъде привикан за „сериозен разговор“ заради изявлението на Лавров в интервю от вчера пред италианска телевизия. „Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение“, каза Лапид пред новинарския сайт „УайНет“. Засега няма коментар от руското посолство.
Да се твърди, че Хитлер е от еврейски произход, е като да се твърди, че евреите сами са се убивали, каза Лапид. Да се отправят обвинения към евреите, че са антисемити, е „расизъм от най-ниско равнище“, допълни той. Лапид отхвърли също твърдението на Лавров, че пронацистки елементи контролират украинското правителство и военните. „Украинците не са нацисти. Само нацистите бяха нацисти и само те се занимаваха със систематичното унищожение на еврейския народ“, каза Лапид, чийто дядо е сред жертвите на Холокоста.
Украинският президент Зеленски също е бил обект на критики в Израел заради опитите си да търси аналогии между конфликта в страната си и Втората световна война, отбелязва Ройтерс. В свое обръщение пред израелския парламент през март Зеленски сравни руската офанзива в Украйна с избиването на европейските евреи от нацистка Германия. Израелският мемориал на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“ нарече коментарите му „безотговорни“ и заяви, че омаловажават историческите факти за Холокоста.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html