20.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Зеленски спасява българското правителство от падане?

Снимки: интернет
Около 8.30 часа тази сутрин извънредният и пълномощен посланик на Украйна Виталий Москаленко е депозирал в българския парламент писмо от името на своето правителство. В него президентът Зеленски дава формулировката, която ще остави четворната коалиция цяла. Украйна очаква от нас единствено и само българските заводи да ремонтират украинско оръжие, което те вече имат.
Според осведомени източници във вторник е имало дълги разговори между Зеленски и Кирил Петков. Украинският президент много ясно разбирал турбулентната ситуация, в която е попаднало българското правителство и сам е пожелал да информира парламента ни за помощта, на която разчита.
Пред вероятността БСП да излезе от коалицията, да се състави служебно правителство на Румен Радев с непредвидима външна политика, а при извънредни избори да надделеят проруски политически проекти, Зеленски се отказал от натиска за оръжейна помощ.
Видимо в последната седмица за Киев и Брюксел е било, че правителството на Кирил Петков ще падне след категоричната позиция на социалистите да излязат от четворната коалиция, ако дадем оръжейна помощ.
Лидерът им Корнелия Нинова, която е вицепремиер и икономически министър, от дни публично предупреждава какво ще последва при подобно решение. Тя демонстративно отказа да пътува с Кирил Петков в Украйна. както и да изпраща представители на БСП в делегацията.
Буквално до полунощ във вторник срещу сряда не беше ясна ситуацията във властта. Лидерите се събраха на коалиционен съвет след 20 часа и часове нямаше публични изявления. Депутати от БСП споделяха неофициално и притеснено, че и на парламентарна група, и на партийното заседание на “Позитано” не са взети категорични решения. По-скоро са очаквали Кирил Петков да предложи компромисен вариант, който би удовлетворил Нинова, за да остане изпълнителната власт цяла. Затова и в БСП са обсъждали да настояват ясно да се разпише, че ако има военно-техническа помощ, то това означава само и единствено ремонт на техника.
Иначе за решението за военна помощ в парламента има достатъчно гласове – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ – общо 108 гласа. Плюс ГЕРБ и ДПС, които гласуваха “за” в комисията.
Източник: 168chasa.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html