14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Румен Овчаров: Унищожават „Булгаргаз“ като доставчик на природен газ

Снимки: Фейсбук
„Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България“. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Според него „Булгаргаз“ се превръща в „елементарен посредник, от когото никой няма нужда“.
„Още на 18 април „Булгаргаз“ е знаел, че няма договор“, подчерта Овчаров в предаването „Преди всички“. По думите му именно на тази дата „Булгартрансгаз“ е резервирал капацитет на входа на Гърция и е „взел предварителни мерки“.
„Интересно защо „Булгаргаз“ не търси доставчици, не се обажда на никой, не праща писма до никой да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на „Продължаваме промяната“ – няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет – излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора“, коментира Румен Овчаров.
„Съвсем умишлено две седмици почти „Булгаргаз“ не прави нищо и не информира никого. Не информира и потребителите на природен газ. Всички стоят и чакат ПП „Продължаваме промяната“ да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците.“
„Още на 1 април по моя молба Таско Ерменков разговаря с Корнелия Нинова, тя е разговаряла с другите представители на коалицията и на 2-ри или 3-ти април се проведе заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията. Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата“, уточни ексминистърът.
„Газът, който потребяваме в момента е руски“, поясни Румен Овчаров.
„Фирма „Мед“ има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година, с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец, подчерта още той. Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището“, отбеляза още бившият енергиен министър.
„Национално престъпление е да се изпразва хранилище при положение, че се очаква война или такава е започнала“, смята Овчаров.
Той цитира Мартин Лутер Кинг, че „най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост“, но изтъкна, че „в нашия случай глупостта е безсъвестна“.
„Защото се използва за най-грубо обогатяване за сметка на всички останали граждани.“
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html