17.1 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Христо Иванов вдигна червен картон на управляващата коалиция

Снимки: БГНЕС

„Демократична България“ вдига червен картон на управляващата коалиция, в която участва. Това заяви пред bTV съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Тази липса на функциониране в коалицията не може да продължава“, коментира той, като уточни, че червените флагове могат да бъдат три. По негови думи ръководните органи на партията ще се съберат, за да обсъдят условията, при които да продължи участието на ДБ в коалицията.

В същото време Иванов е категоричен, че държавата не може да си позволи да бъде тласната към нови избори, тъй като провеждането им в такава нажежена обстановка може да ги опорочи. „Страх ме е, че екстремисти като „Възраждане“ с такова чудовищно наслаждение експлоатират страховете на хората и техният радикализъм се храни от безпътицата. България има нужда от ясно лидерство“, посочи съпредседателят на ДБ.

Той е на мнение, че коалицията се сблъсква с кризи, които сама създава, вместо да ги решава. Освен това комуникацията между коалиционните партньори по важни проблеми е блокирана. „Коалиционният формат не може да бъде ТКЗС с теми кой в коя комисия колко трябва да получи. Не можем повече да подкрепяме това и да носим отговорност“, коментира Иванов.

Също така той определи решението на парламента българската държава да окаже военна-техническа помощ на Украйна като „едно нищо“. „Искам ясно да кажа, че тази коалиция трябва да повиши коефицента на полезно действие и адекватно да реагира на кризата в Украйна. Нужни са решителни мерки за преустановяване на руското влияние и най-вече с поглед към енергийната независимост“, заяви Иванов. Той акцентира още на нуждата от реформа в съдебната система, която е елемент на националната сигурност.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html