14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Дядо Николай в проповед към Борисов: Направихте толкова, колкото никой друг

Снимки: 24 часа

„Радвам се да приветствам господин генерал Бойко Борисов. И като политик, и държавник доказахте вярата си в Бога и любовта към отечеството“. С тези думи се обърна към лидера на ГЕРБ пловдивският митрополит Николай по време на проповедта си в храма „Свети Георги“ в Пловдив. Освен Борисов там присъства и кметът Здравко Димитров, депутатите Росица Кирова, Дани Каназирева, Радомир Чолаков, Младен Шишков, Иван Тотев, Теменужка Петкова, Стефан Шилев.

Владиката не спести суперлативи към Борисов. „Направихте толкова за Светата църква, колкото никой друг не е успявал. Вие го сторихте, защото обичате България. Така действа истинският български държавник, какъвто сте вие. Никога няма да забравим доброто, което сторихте. Ние се молим за вас и ви благославяме Бог да ви пази“, каза митрополитът.

Той продължи проповедта си, в която заклейми руското нападение над Украйна. „За голямо съжаление злото в този живот се умножи, а с него и бедствията в света. Виждате стихии в домовете и душите ни. Това са болести, страх, смърт. Най-страшното бедствие е войната. И още по-страшно е, че Русия нападна Украйна. Това човек не може да си го представи – война между два православни народа. Това е богопротивно“, отсече владиката.

И попита на чия страна би застанал Христос. „На страната на нападнатия, уверявам ви. Ние знаем Божията заповед „Не убивай!“, напомни дядо Николай. Според него оня, който подкрепя войната, извършва грях пред Бога.

При изричане на тези думи, Бойко Борисов се прекръсти, а заедно с него и придружаващите го депутати. „Всеки човек душа носи и никой няма право да отнеме живота му“, категоричен е владиката. Той завърши проповедта си с благословия за мир в Украйна и благоденствие за всички ни.

Програмата на Борисов предвижда да посети строящия се параклис „Св. Архангели“ в Стария Пловдив, където ще е новата митрополия. Храмът се прави с дарение на Георги Гергов.

Източник:  24chasa.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html