16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Радев: Решението на НС за Украйна е опасна стъпка към въвличането ни във войната

„Партиите пренебрегват здравия разум и решението на Народното събрание за Украйна е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Самата формулировка „военно-техническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована“. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос, след като участва в церемонията на площад „Свети Александър Невски“ по повод 6 май.

„Днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите военни и към всички, загинали за родината. Войната, която бушува непосредствено до нас и която до скоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност“, заяви Румен Радев по повод днешния Ден на храбростта. Той допълни, че основният стълб на сигурността е Българската армия и хората, които са се посветили на нея с подготовка, осигуреност, мотивация и отдаденост.

Президентът предупреди, че военният конфликт в Украйна не се очертава да бъде кратък и ще се разраства, затова очаква разумни решения от българските политици. „Не бива да се допуска страстите на войната да се пренасят в България. Затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни“, заяви Румен Радев и допълни, че е опасно и абсолютно недопустимо в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната.

„По българските улици, трябва да се веят български знамена. Наш човешки и обществен дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да ги подкрепяме всячески“, каза държавният глава. Той отбеляза, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви, които нямат място у нас. „Всеки, който по един или друг начин пренася тези страсти в България, или ни въвлича във войната, трябва да понесе своята отговорност“, добави президентът. Президентът изтъкна, че, както предупреждава чешкият политик Вацлав Клаус, бягството от преговори означава удължаване на конфликта с всичките му последствия. „Това означава икономическа самоликвидация на Европа и явно ние сме се запътили натам“, допълни Румен Радев.

В Деня на храбростта и празник на Българската армия на площад „Свети Александър Невски“ в София държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България участва в тържествения водосвет на бойните знамена на Българската армия. Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия и поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.

Източник: standartnews.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html