15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Зеленски: Ако Русия унищожи хората в „Азовстал”, мирните преговори спират

 Зеленски, снимки Интернет
„Евентуалното ликвидиране на украинските военни и цивилни граждани, които остават на територията на завода „Азовстал” в Мариупол, ще сложи край на всякакви дипломатически преговори за мир с Руската федерация“, съобщиха от пресслужбата на президента Зеленски.
„Ако Русия убие хора, които могат да бъдат изведени по хуманитарни коридори, тогава няма какво да говорим с тях на дипломатическо ниво“, каза Зеленски по време на видео среща на Кралския институт по международни отношения Чатъм Хаус (Вбр).
По думите му в петък, благодарение на усилията на Украйна, Международния комитет на Червения кръст и ООН най-накрая успяха да намерят форма за евакуация на цивилни от блокирания завод „Азовстал”.
Президентът също така заяви, че Мариупол е разрушен до основи. Той нарече блокадата на града от руски нашественици „умишлена стъпка, проява на омраза и тероризъм”.
„За такава жестокост основна отговорност носи информационно-пропагандистката машина на Руската федерация и този проблем тепърва трябва да бъде решен. Те успяха да втълпят у хората такава омраза още преди началото на пълномащабната война. Те са правили това в продължение на много години“, отбеляза Зеленски.
В петък от „Азовстал” бяха изведени 50 души, в събота операцията по евакуация продължава, допълва Нова тв.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html