15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Зеленски: Украйна има нужда от ракетни установки

Снимки: интернет; БГНЕС
Президентът на Украйна Зеленски заяви, че страната му се нуждае от повече оръжия, за да защити цивилното население на фона на атаките на руските сили. Изказването му беше направено на виртуалната среща на върха на лидерите на Г 7, където той коментира войната, която продължава вече повече от два месеца.
„Благодарен съм ви за помощта в областта на отбраната, която вече получихме. Както и през Втората световна война, съдбата на свободата се решава на бойното поле. Ето защо Украйна трябва да получи всички оръжия и цялото отбранително оборудване, които ще позволят разгрома на тиранията – по-специално ракетните системи за залпов огън M142 HIMARS и M270 MLRS и други оръжия, които Украйна поиска от вашите могъщи държави“, заяви Зеленски.
Той отбеляза, че Москва е нанесла удари по цели в Одеса и други градове. Украинският лидер заяви, че всички руски високопоставени лица, които „служат на тиранията“, трябва да бъдат включени в санкционния списък. Всички руснаци, извършващи военни престъпления, трябва да бъдат арестувани чрез международно сътрудничество и да бъдат изправени пред правосъдието“, каза той.
Сред темите, които засегна, беше и финансовият удар, който войната нанесе на страната му. Той заяви, че са необходими поне 600 млрд. долара за възстановяване на силно повредената инфраструктура в Украйна.
Междувременно украинската национална информационна агенция „Укринформ“ цитира Зеленски да казва, че е „невъзможно“ да се влезе в обсадения пристанищен град Мариупол с военни средства, тъй като страната му не разполага с тежко въоръжение, което да позволи подобна стъпка.
Източник: debati.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html