14.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Нинова: За България Русия е приятелска държава

Снимки: интернет
„По-голямата част от обществото у нас смята Русия за приятелска държава – затова беше и този висок процент да не изпращаме оръжия. Втората част са политическите оценки – там чухме крайни мнения, дори на хора в коалицията. Спрямо България Русия е приятелска държава“. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в предаването „Защо, г-н министър“ на бТВ.
На въпрос защо приятелят ни спира газа тя обясни, че не коментира сделките с „Газпром“, защото това не е нейният ресор, но предположи, че това е ответна реакция на санкциите, които се налагат на Русия от ЕС. „Ето защо подобно замеряне със санкции и контрасанкции трябва да спре. Прекалено много емоции, светът има нужда от разум“, смята Нинова.
Лидерът на БСП се въздържа от отговор и на въпроса кой смята, че трябва да спечели войната – Русия или Украйна. Само посочи, че войната трябва да спре, тъй като тя е в основата на всички проблеми и че няма значение кой печели и кой губи.
„Какъв е смисълът да убиеш чужда икономика, докато самоубиваш своята? Тази надпревара трябва да спре“, смята Нинова.
Нинова обяви още, че страната ни ще наложи вето на ембаргото на руски петрол. „Ембаргото би затруднило икономиката, би увеличило безработицата. Решението да се наложи вето е добро за България“, коментира вицето. И допълни, че България наистина може да преработва чужд нефт, но трябва време, докато се пренастрои системата и освен това ще излиза по-скъпо.
„Струва ми се, че икономиката и потребителите не могат да поемат по-голям ръст в цените. Всички компенсаторни мерки за изядени от инфлацията“, изтъкна тя.
По думите на министъра страната ни трябва да настоява за такова вето. „Русия ще намери алтернатива за износа на своите суровини. Очевидно се търси изход за алтернативни доставки. Русия ще намери този изход, ние какво ще правим като нямаме алтернатива?“, зададе риторичен въпрос Корнелия Нинова.
Според нея вече е предложено замразяване на цената на газа за бизнеса. Идеята е цената да се замрази на нивата от сега, а разликата да се поема от държавата.
Вицепремиерът за сетен път повтори тезата си, че страната ни не изнася оръжие за Украйна, въпреки непрестанните доказателства за обратното. И допълни, че България от години изнася оръжие за 50-60 страни в света и когато те го купят, държавата ни не може да им държи сметка какво правят с него.
„Обвиняват ни в лицемерие, че тайно изнасяме. Това е абсурдно“, отсече вицето и предостави папка, която съдържа пълен отчет по държави, оръжия, стоки с двойна употреба и боеприпаси – кое къде е изнесено.
На въпрос как би отговорила на критиките на президента Радев за оръжията Нинова коментира, че думите му са манипулация. „Той знае много добре, че тези износи сега са по договори, сключени от неговите служебни кабинети“, на свой ред нападна лидерът на БСП.
„Аз имам лична отговорност за успеха на Румен Радев. Никой не го познаваше, срещу мен застана цялата партия и цялата държава. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да говори политически. Всичко това бяха усилия на БСП“, изтъкна заслугите си Нинова в отговор на въпрос дали Радев все още е президент на левицата.
Нинова била изненадана от някои негови реакции, като изрази надежда Радев да остане обективен в оценките си.
От думите й се разбра, че сегашната ситуация е неясна, защото според нея „Продължаваме промяната“ са отроче на президента, но „екипът Петков – Василев – Янев – Манолова не си говори и всеки напада всекиго“.
„Народът ни постави в тази конфигурация на правителството. Нашата роля в този кабинет е на здрав разум и да се опитваме да тушираме конфликтите, и да търсим решения“, коментира още Корнелия Нинова.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html